Slovenija
5 ogledov

Rim zanika povezavo z ERC

Ladja italijanskih ribičev je bila ustavljena domnevno zaradi krivolova v zaščit Žurnal24 main
Medtem ko je hrvaški premier Ivo Sanader napovedal pogovore s sosedami o ERC, se odzivi na dogodke v hrvaškem teritorialnem morju vrstijo. Oglasile so se poslanske stranke Slovenije, Bruselj in okoljevarstveniki Jadrana.

Kot je poročala hrvaška nacionalna televizija, je ladja hrvaške vojne mornarice v hrvaškem teritorialnem morju blizu otoka Vis ustavila italijanske ribiče. Glede na to, kje je bila ladja ustavljena, je morala ta po poročanju hrvaških medijev mimo zaščitne ekološko-ribolovne cone. Za zdaj še ni znano, za kakšen prekršek je šlo v tem primeru, po prepričanju hrvaških medijev pa gre za dokaz, da se italijanski ribiči ne ozirajo na ERC. Sicer pa je hrvaško obrambno ministrstvo potrdilo, da je patruljna ladja hrvaške vojaške mornarice Šolta pri otoku Palagruža nekaj pred šesto uro zjutraj zajela italijansko ribiško ladjo Antonio Madre. Ladja je bila znotraj hrvaškega teritorialnega morja, približno 2,7 navtične milje severovzhodno od otoka. Dodali so, da je italijanska ladja poskušala zapustiti hrvaške teritorialne vode, vendar se je ustavila po vnovičnih opozorilih po radijski zvezi. Obe ladji sta nato zapluli proti Visu, kjer je vojaška ladja italijansko kočarico predala hrvaški pomorski policiji, so še sporočili iz hrvaškega obrambnega ministrstva. Splitska policija je medtem sporočila, da je bila ladja Antonio Madre v krivolovu in da bo sodnik za prekrške z Visa določil kazen za posadko.

Odziv italijanskega zunanjega ministerstva

Kot poroča italijansko zunanje ministerstvo sta italijansko veleposlaništvo v Zagrebu in konzulat v Splitu v stiku s poveljnikom ladje "Antonio Madre" ter pristojnimi hrvaškimi oblasti in budno spremljata razvoj dogodkov. Kočarica se še vedno nahaja v viškem pristanišču; plovilo pa se bo lahko vrnilo v Italijo šele po končanem sodnem postopku. Iz Rima so sporočili, da vkolikor bo potrjeno, da je bila italijanska kočarica v hrvaških ozemeljskih vodah, tega dogodka ne bo mogoče na noben način povezati s hrvaško enostransko uveljavitvijo ERC.

Bruselj: Rešitev za ERC nujna takoj, ko bo nova hrvaška vlada
Ključno pri vprašanju zaščitne ekološko-ribolovne cone (ERC) v Jadranu je, da se "rešitev najde takoj po oblikovanju nove vlade na Hrvaškem", je v Bruslju poudarila tiskovna predstavnica Evropske komisije Christiane Hohmann. Le tako se namreč Hrvaška
lahko izogne negativnim posledicam pogajanj za članstvo v Evropski uniji, je ponovila stališče Evropske komisije, ki ga je komisar za širitev Olli Rehn nazadnje posredoval v nedeljo. Pristopna pogajanja Hrvaške bodo leta 2008 po pričakovanjih stopila v odločilno fazo, "če bo to vprašanje uspešno rešeno" in če bo država še naprej učinkovito izvajala vse reforme, je v nedeljo v sporočilu za javnost pred napovedano uveljavitvijo cone tudi za države članice poudaril Rehn. Evropska komisija je Hrvaško dva dni pred začetkom slovenskega predsedovanja EU spomnila na njene zaveze iz leta 2004 o izogibanju enostranski uveljavitvi cone v Jadranu. Hrvaško je pozvala, naj "v celoti spoštuje" dogovor z Italijo in Slovenijo s četrtega junija 2004, ki je bil junija 2004 vključen tudi v sklepe Evropskega sveta.

Je Hrvaška pripravljena na ERC?

V Luki Koper zaradi ERC ne pričakujejo težav.

 
Sicer pa v Luki Koper po hrvaški razglasitvi ERC niso opazili nikakršnih sprememb in tudi v prihodnje zaradi tega ne pričakujejo težav. Odgovorni za stike z javnostmi v luki Sebastijan Šik je dejal, da sicer ne vedo, v kolikšni meri bi Hrvaška pravila cone lahko izvajala, vendar obstajajo tudi alternative, na primer pot po italijanski strani Jadranskega morja, zato v luki ne pričakujejo težav. "Cona je že nekaj časa v veljavi za države, ki niso članice EU, pa je Hrvatje že doslej niso izvajali," je dejal Šik in dodal, da večina ladij, ki prihajajo v Luko Koper, potuje pod zastavami držav, ki niso članice EU, s čimer do sedaj niso imeli težav in jih zato tudi v prihodnosti ne pričakujejo. Ob tem je Šik dodal, da po informacijah iz medijev Hrvaška tehnično še ni pripravljena, da bi vsa pravila cone tudi dejansko izvajala. Sicer pa v luki pričakujejo, da bo prevladal zdrav razum in se bodo vse tri vpletene države dogovorile za sodelovanje. Predsednik slovenske zveze za športni ribolov na morju Bojan Loboda je dejal, da uvedba ERC tudi za države članice EU na ribiče športnega ribolova ne bo bistveno vplivala.

Sanader za pogovore

Ivo Sanader je napovedal pogovore o ERC s Slovenijo, Italijo in EU. © AFP

 
Hrvaški premier in mandatar za sestavo nove vlade Ivo Sanader se je sicer že odzval na izjave slovenskega zunanjega ministra Dimitrija Rupla , ki je po uveljavitvi ekološko-ribolovne cone na Hrvaškem prvega januarja dejal, da bodo za pogovore o coni počakali na oblikovanje novega sabora in hrvaške vlade. "Njegova izjava govori o zrelosti Slovenije," je dejal Sanader in ob tem napovedal, da se bo nova vlada o ERC znova pogovarjala z Italijo, Slovenijo in Evropsko unijo. Sanader je pri tem še poudaril, da je ERC s prvim januarjem začela veljati za članice EU in da jo bo Hrvaška tudi izvajala.

Kot je znano, je Hrvaška s prvim januarjem ERC uveljavila tudi za članice EU, in to kljub dogovoru s Slovenijo, Italijo in Brusljem iz leta 2004, v katerem se je Zagreb zavezal, da cone za članice Unije ne bo uveljavil brez soglasja z njimi. Bruselj je Hrvaško v zadnjih mesecih, nazadnje še v nedeljo, sicer opozarjal na možne negativne posledice takšnega koraka za njeno nadaljnje približevanje Uniji. Hrvaška je po novembrskih parlamentarnih volitvah medtem še vedno brez nove vlade, sabor pa se še ni sestal na ustanovni seji. Hrvaški parlament bo po napovedih sestavljen enajstega januarja, medtem ko ima mandatar za sestavo nove hrvaške vlade Sanader rok za potrditev vlade do petnajstega januarja.

Pomembna je tudi ekološka plat ERC!

V Umagu je
imela mreža ekoloških društev Jadrana, Plavi forum, tiskovno konferenco, kjer je predsednik vodilnega ekološkega društva na Jadranu Vjeran Piršić izjavil: "Uveljavitev hrvaške zaščitne ekološko-ribolovne cone (ERC) je predvsem ekološko vprašanje." Vprašanje ERC se po njegovem mnenju prepogosto zlorablja v različne politične namene, namesto da bi Jadran ustrezno zaščitili.
Kot največja ekološka problema Jadrana izpostavlja promet tankerjev v italijanska pristanišča ter nenadzorovani in čezmerni ribolov italijanskih ribičev. Oba problema sta tudi znanstveno utemeljena, saj satelitski posnetki kažejo, da tankerji z izpiranjem balastne vode v morju več kot 200-krat na leto onesnažijo Jadransko morje, italijanski ribiči pa so v zadnjih 20 ali 30 letih s čezmernim ribolovom skorajda popolnoma uničili ekosistem v svojem delu Jadrana.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.