Slovenija
4 ogledov

Rinpoče: Policiste smo opozarjali

rinpoče
1/4
IFP Ronan Chatellier
Zabodeni lama Šenpen Rinpoče je prepričan, da je bil napad nanj načrtovan, čeprav naj ne bi bil versko obarvan. In še: policiste že pred časom obvestili o grožnjah.

Predsednik budistične skupnosti Dharmaling v Sloveniji lama Šenpen Rinpoče po napadu na Golovcu dobro okreva. Kot pravi, sta ga napadalca pred napadom poklicala po imenu, da bi se prepričala, ali je pravi, nato sta ga napadla. Povedal je, da sta mu gotovo sledila od hiše, saj se na Golovec odpravlja le redko, tokrat je bil na sprehodu s prijateljico. Nož mu je predrl desno stran pljuč, a k sreči ni prišlo do notranjih krvavitev.

Kritično do policije

Rinpoče je bil pred novinarji, ki so se zbrali pred ljubljanskim Kliničnem centru, precej kritičen do policije. Kot je dejal, so v skupnosti policijo že pred časom opozorili na grožnje, ki so jih prejemali. Tako naj bi se v zadnjih mesecih nekaj ljudi potikalo okrog njihove hiše, prihajali so tudi bližje ter z znaki in gestami izražali grožnje.

Rinpočeja sta neznanca, kot smo že poročali v torek, napadla okoli 21.35 na Poti na Golovec v Ljubljani.

"Po do zdaj zbranih obvestilih obstaja sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje povzročitve lahke telesne poškodbe po 122. členu (z nevarnim predmetom oziroma orodjem) Kazenskega zakonika Republike Slovenije,"
so ob tem za zurnal24.si povedali na PU Ljubljana in dodali, da policija ob tem preverja okoliščine o treh napadalcih.

Pred tedni je nekdo prišel tudi na njihov vrt in razlagal, da želi ubiti pripadnike skupnosti. Policija je prišla, a nadalje ni ukrepala, je povedal lama. Rinpoče ni zadovoljen niti z odzivom policije po napadu, saj mu v Kliničnem centru niso zagotovili dodatne varnosti in lahko k njemu pride praktično vsakdo.

Še vedno čuti bolečine

V napadu je bil predsednik budistične skupnosti zaboden v pljuča in se zdravi na intenzivnem oddelku Kliničnega centra Ljubljana.

V Budistični kongregaciji Dharmaling so za zurnal24.si dejali, da Rinpoče dobro okreva in da se počuti bolje. Zaradi prebodenih pljuč pa še vedno čuti bolečine.

Po besedah Rinpočeja, ki bo o napadu več povedal na popoldanski tiskovni konferenci, je bil napad načrtovan. Na vprašanje, ali je bil morda motiv napada nestrpnost do drugačnih, pa nam v kongregaciji niso želeli odgovoriti. Dejali so le, da so za ta teden zaradi varnosti prekinili vse napovedane verske obrede.

Opis dveh napadalcev

Stara sta bila med 30 in 40 let, visoka med 170 in 180 centimetrov, oblečena pa v temnejša oblačila.

Islamska skupnost obsoja napad

Tajnik islamske skupnosti v Sloveniji Nevzet Porić je v odzivu na napad neznancev na lamo Rinpočeja zapisal, da informacije v zvezi z dogodkom spremljajo z zaskrbljenostjo. "V Islamski skupnosti v RS obsojamo napad na predstavnika budistične skupnosti in od pristojnih organov pričakujemo, da ustrezno ukrepajo in zaščitijo predstavnike vseh verskih skupnosti," je zapisal Porić in dodal, da lami želijo hitro okrevanje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.