Slovenija
44 ogledov

Rižanski vodovod omejil porabo vode

Tuširanje na plaži Shutterstock
Zaradi suše je Rižanski vodovod omejil uporabo vode, ki velja do preklica. Med drugim so prepovedani zalivanje vrtov, pranje avtomobilov in prhanje na plaži. Če se razmere ne bodo umirile, bodo lahko že ta teden uvedli redukcijo vode, vendar ob tem mirijo, da bo oskrba motena le nekaj ur dnevno.

Na območju Rižanskega vodovoda je prepovedana uporaba vode za:
- zalivanje vrtov, zelenih površin in športnih igrišč,
- za kmetijske namene, razen za zalivanje v toplih gredah in rastlinjakih,
- pranje javnih površin, kot so ceste in ulice, ter zasebnih, denimo dvorišč,
- prepovedano je pranje avtomobilov, tovornih vozil in vozil javnega prevoza ter
- polnjenje bazenov in prhanje na plažah.

Prepovedana sta tudi oskrba s prevozi vode z avtomobilsko cisterno, razen upravičenih prevozov, ter odjem vode iz hidrantov brez vednosti Rižanskega vodovoda Koper.

Ob tem na Rižanskem vodovodu vse uporabnike pozivajo, da skrajno racionalizirajo uporabo vode za opravljanje dejavnosti in v domačem gospodinjstvu, da upravljalca obveščajo o morebitnih okvarah in poškodbah na vodovodnem sistemu ter spoštujejo ukrepe in navodila upravljalca.

Redukcija vode morda že ta teden

"Upamo, da bomo z varčevalnimi ukrepi uspeli privarčevati vsaj toliko, da bi čim bolj podaljšali čas, ko bomo začeli z odklopi. Samo vprašanje časa je, kdaj se bo ravnotežje v vodovodu porušilo," je povedala predstavnica odnosov z javnostmi na Rižanskem vodovodu Koper Sara Milenkovski. Ob nadaljevanju sušnega vremena bi se to po njenem mnenju lahko zgodilo že konec tega ali v začetku prihodnjega tedna, poroča STA.

Če bo do redukcij, ki so jih v slovenski Istri zadnjič izvajali pred 25 leti, dejansko prišlo, bodo določena področja za nekaj ur dnevno izklopljena iz vodooskrbe. Breme redukcij bodo enakomerno porazdelili med vse tri občine, tako v zaledju kot v obmorskih turističnih centrih, občani pa ne bi smeli imeti večjih težav.

Dežja še ni na vidiku

Razmere se kmalu še ne bodo umirile. Meteorologi na Primorskem dežja ne napovedujejo še vsaj deset dni. Podobno bo na vzhodu države, kjer se prav tako soočajo s sušo. Tam bo sicer deževalo v prvih dneh prihodnjega tedna, vendar bodo količine dežja majhne.

Hidrolog Janez Polajnar ob tem poudarja, da so se zaradi poplavljanja Mure gladine podzemnih voda na vzhodu države nekoliko zvišale, vendar so še vedno nizke. Najbolj kritične razmere pa so prav v slovenski Istri in Vipavski dolini, kjer je letos zapadlo le 60 odstotkov običajne količine padavin.

Za izboljšanje razmer bi po besedah Polajnarja moralo deževati več dni skupaj in bi na kvadratni meter moralo zapasti vsaj od 100 do 150 litrov, vendar ne v obliki ploh in neviht, ampak zložnega dežja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.