Slovenija
23 ogledov

Rodila se je več kot miš

Zoran Janković Špela Mohorič
Obletnica. Tri mesece od poročila KPK, ki je obremenilo Jankovića in Janšo. Janković je še župan Ljubljane, Janša pa še šef SDS, vsak od njiju ostal brez ene funkcije.

Tri mesece po objavi poročila Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), ki je razkrilo večkratne kršitve pri poročanju ter nesorazmerna povečanja premoženja Zorana Jankovića in Janeza Janše v času opravljanja funkcije, predsednik komisije Goran Klemenčič pravi, da sta oba še vedno pomemben in vpliven del slovenske politike, a vseeno ni mogoče reči, da se ni zgodilo nič.

Janša je sicer moral zapustiti mesto predsednika vlade zaradi nezaupnice, Janković je odstopil z mesta predsednika stranke, a je še vedno župan, hkrati pa sta oba vseeno prejela visoko podporo svojih strank. Klemenčič dodaja, da je bilo ob tem veliko preusmerjanja pozornosti iz vsebine poročila na domnevno nepravilne postopke in politiziranja dela komisije. “V tem pogledu o katarzi prevzemanja odgovornosti, krepitve integritete in spoštovanja do institucij pravne države (še) ni mogoče govoriti,” poudarja Klemenčič. Meni, da je poročilo vseeno nastavilo ogledalo slovenski pravni in politični kulturi ter z “največjo možno ostrino sprožilo razpravo”. Dodaja, da je bila večina politike v zadnjem času “nelagodno prisiljena” v izražanje podpore integriteti, odgovornosti in omejevanju korupcije in si ne dela utvar, da bo to trajalo in da je v celoti iskreno.

“Nekatere posledice so vendarle bile,” se strinja tudi nekdanji predsednik KPK Drago Kos. Ker se pred tem toliko časa ni zgodilo nič podobnega, ocenjuje, da je bil z njunima odhodoma s položajev storjen velik korak, čeprav jima je bilo treba pri tem “močno pomagati”. Meni, da se to pred dvema letoma ne bi zgodilo, zdaj pa so k posledicam pripomogle tudi družbene okoliščine.

Presojale bodo volitve

Pravi učinek pa bo šele sledil. Tako Kosa zanima, ali bodo v prihodnosti ob ugotovitvi takih nepravilnosti odhajali tudi drugi in kako se bodo odzvali volilci, če se bosta znova pojavila na volilnih lističih. Pravi, da se bodo volilci odločili, ali so pozabili, kar se je zgodilo, in sta še vedno enako priljubljena ali pa so ugotovitve iz poročila nekaj, kar ju diskvalificira za opravljanje javnih funkcij. “Bojim se, da bomo razočarani,” je pesimističen Kos. Slovenci smo, kot pravi, znani po hitrem pozabljanju takih stvari, zato bodo pravo težo poročilu dale šele volitve.

Omenja odstop

Ob predstavitvi poročila je Klemenčič dejal, da nima smisla, da komisija obstaja, če Janša in Janković ne sprejmeta odgovornosti. In zdaj, ker so se premiki vendarle zgodili, komisija nadaljuje delo. Klemenčič navaja, da imajo nekaj novih idej, podobnih Supervizorju, in da imajo odprtih več postopkov; s pristojnimi so se poglobili v bančni sistem, vzpostavili platformo za preventivno delo ter začeli delati kot prekrškovni organ na lokalni ravni. Kos ocenjuje, da ima KPK vse pristojnosti, ki jih potrebuje pri svojem delu: “Ali je ta teža resnična, pa bo pokazalo to, koliko bodo ljudje verjeli trditvam komisije.” Klemenčič ob tem napoveduje, da bo letošnje leto prelomno in da se bo poslovil, če se bo v naslednjih mesecih zgodilo zakonsko, finančno ali politično blokiranje ali hromitev KPK.

Komentarjev 21
  • sivka 09:10 08.april 2013.

    vico,si že dolgo v slo?

  • punca05 07:09 08.april 2013.

    točno...500 eur na občana Ljubljane

  • tiamat 02:45 08.april 2013.

    Daj pojej malo mesa, izgleda ti odmirajo možgani.