Slovenija
1894 ogledov

Župan Rojc naj bi jemal podkupnine, tako se brani

Emil Rojc Facebook/Emil Rojc
V prijavi, ki jo je prejela KPK, županu Občine Ilirska Bistrica Emilu Rojcu očitajo več kaznivih dejanj.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je prejela prijavo zoper ilirskobistriškega župana Emila Rojca, v kateri mu očitajo sum kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja in prejemanja podkupnine. KPK je del prijave odstopila v reševanje policiji in občinskemu nadzornemu odboru, poročajo današnje Primorske novice.

V prijavi, ki jo je prejela KPK, županu Občine Ilirska Bistrica Emilu Rojcu očitajo več kaznivih dejanj. Komisija je "v okviru predhodnega preizkusa prijave ugotovila, da se del očitkov nanaša na sum kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja in prejemanja podkupnine po določbah kazenskega zakonika, zaradi česar je prijavo odstopila policiji. Del prijave je komisija odstopila v pristojno reševanje nadzornemu odboru Občine Ilirska Bistrica".

Neuradno naj bi se del prijave nanašal na očitke o nepravilnostih v poslovanju vaške skupnosti Trpčane. Ta naj bi kot darilo županu Rojcu ob koncu lanskega leta namenila določen odstotek denarja.

KPK naj ne bi poročal o sprejemanju daril

Poleg prejemanja podkupnine prijavitelj Rojcu sicer očita tudi sprejemanje vrednega darila, o katerem naj ne bi poročal KPK. Po zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije mora namreč uradna oseba v primeru sprejema darila, katerega vrednost presega 50 evrov, o tem najkasneje v osmih dneh obvestiti KPK. Komisija prijavo v tem delu še obravnava.

Občina Ilirska Bistrica v Trpčanah že več let načrtuje gradnjo meteorne in fekalne kanalizacije, za katero je v letošnjem proračunu predvidenih 838.000 evrov, prihodnje leto pa je za protipoplavne ukrepe v vasi načrtovanih še 576.000 evrov. Pred kratkim pa je v uporabo predala obnovljen odsek lokalne ceste med Podgrajami in Betulo v tem delu občine, za katerega naj bi po podatkih iz občinskega proračuna odštela slabih 450.000 evrov, poroča časnik.

Rojc: Darila nisem dobil

Rojc se je že odzval na očitke in zatrdil, da darila ni dobil. Ob tem meni, da "bi se stopnja korupcije v Sloveniji znižala, če bi se STA in Primorske novice, KPK in policija ukvarjali z raziskovanjem, kaj vsebuje pet milijard bančne luknje in ne s tem, kam je šlo 75 € iz vasi Trpčane".

dezurni@styria-media.si

emil rojc Cirkus med sejo Slovenija Cirkus na seji v Ilirski Bistrici Večina svetnikov županu zameri, da je za 
podžupana imenoval Vojka Tomšiča, ki n I. bistrica Slovenija Je težava “konflikten podžupan”?
 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.