Slovenija
35 ogledov

Rojcu bodo pomagali strokovnjaki

Aljoša Rojec, direktor Onkološkega inštituta Žurnal24 main
Direktor Onkološkega inštituta Aljoša Rojec mora do januarja pripravi sanacijski program zavoda. Pomagali mu bodo trije strokovnjaki.

Svet Onkološkega inštituta (OI) je danes direktorju OI Aljoši Rojcu naložil, naj do 9. januarja pripravi sanacijski program zavoda. Člani sveta so pred tem potrdili predlog ministrice za zdravje Zofije Mazej Kukovič za imenovanje skupine treh svetovalcev – direktorja Univerzitetnega kliničnega centra Maribor Gregorja Pivca, direktorja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije Sama Fakina in enega menedžerja nezdravnika –, ki bodo direktorju pomagali pri pripravi sanacijskega načrta.

Na podlagi sanacijskega programa, ki naj vključuje tudi kratkoročni kadrovski načrt, se bodo člani sveta januarja odločili, kako naprej, je v razpravi dejal predsednik sveta Tadej Battelino. Ob tem je pozval zaposlene, naj sodelujejo pri pripravi programa, saj ga brez njih ne bo mogoče pripraviti. Konsenz zaposlenih je osnovni pogoj, je opozoril Battelino.

Brecelj zavrnil vodenje OI


Pri snovanju sanacije OI bodo svetovali trije strokovnjaki. © Boštjan Tacol/Žurnal24

 
Predsednik sveta OI Battelino je ob začetku današnje izredne seje sveta, na kateri naj bi razpravljali o finančnem stanju OI, kirurga na inštitutu Erika Breclja pozval, naj za šest mesecev prevzame vodenje OI in ga pomaga potegniti iz krize. Brecelj je ponudbo zavrnil, ker po njegovem mnenju obstaja velika verjetnost, da bi to pomenilo smrt njegove kariere kirurga. Battelino je članom sveta pojasnil, da je Breclju vodenje OI ponudila ministrica za zdravje Zofija Mazej Kukovič. Povedal je tudi, da je Brecelj ponudbo zavrnil že v pogovoru z ministrico. "Vlada s tem ne misli, da bo dobila lahkega sogovornika. Brecelj je neizprosen in bo zagovarjal bolnike in zaposlene. Ustanovitelj OI se tega zaveda in je to pripravljen sprejeti, " je poudaril Battelino. Brecelj je pojasnil, da ga zanima medicina. Če bi se za šest mesecev odpovedal kirurgiji, bi to po njegovem prepričanju z veliko verjetnostjo pomenilo konec njegove strokovne kariere.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.