Slovenija
3 ogledov

Rojevanje doma bomo uredili!

Ni vprašanje, roditi doma ali ne! Gre za vprašanje ureditve področja, izpostavlj Žurnal24 main
Združenje Naravni začetki: Omogočite porode doma! Remškar: Rojevanje doma bomo uredili!

Na neurejenost področja alternativnih porodov na domu je spet opozoril petkov primer 35-letne Blejke, ki je rojevala s pomočjo babice iz Avstrije. Po zapletih so jo k sreči pravočasno pripeljali v jeseniško bolnišnico, kjer so ji zaustavili močno krvavenje in ji tako rešili življenje.

"Na področju ureditve alternativnih porodov na domu je veliko nejasnosti in nedorečenosti, zato je nujno, da se popravi,“ je danes povedal direktor direktorata za zdravstveno varstvo Janez Remškar.

Babica iz Avstrije, ki je vodila omenjeni porod 35-letne Blejke, pa ni vložila prijave za opravljanje storitev v Sloveniji, zato je delo opravljala nezakonito, je poudaril Remškar.

Porodi doma pri nas sicer niso prepovedani, niso pa niti dovoljeni. Naše babice namreč za takšne porode niso usposobljene, niti nimajo primerne opreme. Za pomoč se naše porodnice, ki bi želele roditi doma, obračajo na babice iz tujine.

Babicam iz držav članic EU ni treba dobiti dovoljenja za delo, mora pa na ministrstvo za zdravje vložiti prijavo za opravljanje občasnih storitev za delo v Sloveniji. Prijava mora vsebovati potrdilo o državljanstvu, potrdilo, da ponudnik storitev v skladu s predpisi države sedeža lahko opravlja svoj poklic iz zdravstvene storitve, dokazila o poklicni kvalifikaciji, podatke o zavarovalnem kritju in podobno.

Zakaj sploh rojevanje doma?
V odgovor na to vprašanje so se nam oglasili člani Združenja Naravni začetek, ki z več argumenti zagovarjajo porode doma.

Izpostavljajo, da v državah razvitega sveta obstajajo številni porodni modeli z dobrimi praksami, ki vključujejo tudi porod zunaj porodnišnice. Pri nas pa je to področje še vedno popolnoma neurejeno.

V združenju poudarjajo: "Ni vprašanje – porod zunaj porodnišnice, da ali ne! Vprašanje bi moralo biti, kako zagotoviti porod, ki je varen za mamo in otroka, hkrati pa porodnici zagotoviti enako pomembno pravico do soodločanja o skrbi pri tako pomembnem dogodku, kot je rojstvo otroka.

O neurejenosti področja opozarjajo že dlje časa. Da je to še kako potrebno, dokazujejo tudi navedbe, da se na trgu ponujajo usluge babic dvomljivih izkušenj, ki pa za svoje usluge zahtevajo tudi do 900 evrov.

O časovnici, kdaj bo področje urejeno, Remškar ni odgovarjal.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.