Slovenija
16 ogledov

Rojevanje po tekočem traku

Minister Dorijan Marušič konkretnih odgovorov o usodi brežiške porodnišnice ni d Žurnal24 main
Okrogla miza. Ni prinesla odgovorov o usodi ginekološko-porodniške službe.

“Današnje zdravstvene mreže ne moremo zagotavljati v zdajšnji obliki, ker primanjkuje zdravnikov,” je na včerajšnji okrogli mizi Sveta regije Posavje o strategiji razvoja ginekološko-porodniške službe v Sloveniji izpostavil minister za zdravje Dorijan Marušič. Po njegovem mnenju bo zato potreben korak naprej.

Štirje premalo

Specialisti. V Splošni bolnišnici Brežice imajo na ginekološko-porodnem oddelku štiri zdravnike specialiste, je povedal direktor Dražen Levojevič. Po normativih bi za varno delovanje oddelka potrebovali od osem do deset specialistov na enem mestu, je izpostavil minister.

Ni bil konkreten
“Če se nakazane usmeritve, ki jih predlaga stroka, sprejmejo v nekih minimalnih posegih in preiskavah na posameznega zdravnika oziroma na posamezni oddelek, bo potrebna reorganizacija,” je pojasnil.

Konkretnega odgovora, kaj to pomeni za porodnišnico, ni dal.

“Ali bo to v okviru 24-urne službe ali v 12-urnem obsegu ali v združevanju s sosednjo bolnišnico, bomo videli,”
je povedal.

Med argumenti le številke

Udeleženci razprave so ministru očitali, da so bile med argumenti za ukinitev porodnišnice izpostavljene številke, pozablja pa se na človeško noto.

“V principu gre za to, da bi radi vzpostavili sistem velikih porodnišnic, kjer bodo ženske rojevale po tekočem traku,” je med drugim izpostavil brežiški župan Ivan Molan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.