Slovenija
24 ogledov

Roka občine državi

“Pet milijonov evrov, toliko namreč znaša 15-odstotna lastna udeležba, tudi za d Žurnal24 main
Ponudba. MOC bo ministrstvu založila denar za protipoplavne ukrepe.

“Pripravili smo dokumentacijo za prijavo na razpis za protipoplavne ukrepe na območju Celja in delno Vojnika, za kar je predvidenih 30 milijonov evrov kohezijskih sredstev, še enkrat toliko pa še za zadrževalnike.

Minister za okolje in prostor Roko Žarnić nam je dejal, da je vodni sklad prazen in da država nima denarja niti za lastno udeležbo. Ker se nam zdi škoda, da bi zato iz rok izpustili toliko denarja, smo pripravljeni sredstva založiti, država pa nam jih bo vrnila, ko bo v boljšem položaju,”
pravi župan Mestne občine Celje (MOC) Bojan Šrot.

Nuja, ne velikodušnost
Župan na potezo ne gleda kot na velikodušnost, temveč nujnost. “Gre za to, da rešimo težave številnih ljudi. V Celju smo se v ta namen pripravljeni odpovedati tudi kakšnemu drugemu projektu,” pove Šrot.

Poudarja, da zaradi ocene Agencije RS za okolje (Arso), da je območje Celja poplavno nevarno, trpi veliko ljudi. “Pri gradnjah imajo težave številni investitorji, tudi zasebni,” doda.

Kmalu javno naročilo
Kot razlagajo v službi za odnose z javnostmi ministrstva za okolje in prostor (MOP), odločitev Celjanov pozdravljajo.

“Projekt za zagotavljanje poplavne varnosti v porečju Savinje je že uvrščen v operativni program razvoja okoljske in prometne infrastrukture; še ta mesec naj bi bilo izvedeno javno naročilo za izbor pripravljalca vloge in strokovnih prilog,” pojasnjujejo na MOP.

Na očitke, čemu država redno ne vzdržuje vodotokov, pa na MOP odgovarjajo, da to počno v skladu s finančnimi zmožnostmi. “Dela v letnem programu predvidi Arso, izvajanje pa se zagotovi v finančnih okvirih, ki jih določa sprejeti proračun,” dodajajo na MOP.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.