Slovenija
72465 ogledov

Romantični vikend v Opatiji se je sprevrgel v katastrofo

Opatija
1/2
Profimedias
"Čeprav sem bil dvakrat cepljen, me je hrvaški policist na mejnem prehodu na Jelšanah poslal v samoizolacijo," nam je svojo izkušnjo zaupal Borut.

"Konec aprila sem bil prvič cepljen z Astrazeneco. Prav v petek, ko sva se z ženo odpravila na vikend v hotel v Opatijo, sem se cepil drugič. Na meji mi je policist dal odločbo, da moram v samoizolacijo, čeprav gredo na Hrvaško lahko brez testa že vsi, ki so bili le enkrat cepljeni," pravi.

V odloku piše, da greš lahko na Hrvaško brez testa že 22. dan po prvi dozi (največ 42 dni po prvem odmerku in v primeru Astrazenece največ 84 dni po prvem odmerku). A v odloku piše tudi, da mora po drugem odmerku miniti 14 dni.

Če torej ne bi bil drugič cepljen, bi izpolnjeval pogoje, saj je bilo manj kot 84 dni od prvega odmerka, ker pa je bil drugič cepljen, je mejni policist presodil, da zanj velja alineja, ki se nanaša na dvakrat cepljene in po kateri morda od drugega odmerka miniti 14 dni. "To je popolna neumnost, saj zaščita, ki sem jo dobil s prvim odmerkom, z drugim cepljenjem ni izginila," mu je poskušal razložiti Borut, a mu je policist odvrnil, da on ni zdravnik in mu izdal odločbo o samoizolaciji.

Kot kaže, se je policist motil, toda ...

Iz pojasnil hrvaškega ministrstva za notranje zadeve je mogoče razumeti, da hrvaški mejni policist ni pravilno interpretiral predpisov.

"Če je oseba cepljena z dvema odmerkoma in je od drugega odmerka preteklo manj kot 14 dni, mora oseba ne meji predložiti potrdilo, da je od prvega odmerka cepiva minilo več kot 22 dni in manj kot 84 dni (v primeru Astrazenece, v primeru Pfizerja in Moderne največ 42 dni, op. a.)," so nam pojasnili na hrvaškem ministrstvu za notranje za zadeve.

Če je od drugega odmerka minilo manj kot 14 dni, od prvega pa več kot 42 dni ali v primeru cepiva Astrazeneca več kot 84 dni, mora oseba na meji predložiti negativen test. Brez negativnega testa lahko vstopijo tudi vsi, ki so v zadnjih 180 dneh preboleli covid-19, ali pa so bolezen preboleli in se prej kot v 180 dneh po bolezni ali pa če so se prej kot v 180 dneh po začetku bolezni cepili.

A ne glede na to, da je imel prav, je bil za Boruta in njegovo ženo romantični vikend uničen. "V petek sva v hotelu pojedla večerjo, čeprav je, če zdaj pomislim, najbrž sploh ne bi smel pojesti v jedilnici. V soboto sem moral na testiranje, ki je le od osmih do desetih. Pred mano je bilo kakšnih 50 ljudi, vse pa je delala le ena ženska, jemala brise, tipkala izvide, izdajala račune in vračala denar. Bilo nas je toliko, da je morala podaljšati," nam je povedal Borut. Od romantičnega vikenda mu je tako ostala le sobota popoldne, v nedeljo dopoldan pa sta se morala že vračati.

"Če zdaj pomislim, bi moral na meji vztrajati, da ne grem v karanteno, naj koga pokličejo ali pa se obrniti in iti na drug mejni prehod, ampak želiš si čim prej v hotel, za tabo so v koloni ljudje, ki čakajo na prehod meje," pravi. Svojo zgodbo nam je zaupal, da se ne bi kaj takega zgodilo še komu. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

 
Komentarjev 46
  • rd2dmk2 22:12 12.junij 2021.

    hravaški carinik.. a da ni ste cepljeni.. čekajte malo, da nadjem koji paragraf sleduje za vas.... pa.... nema ga... e pa dobrodošili i prijatno...

  • villa 10:44 11.junij 2021.

    Jaz pa se vceraj vrnila iz Opatije. Imela sreco, ker teh prepovedi ne spremljam.

  • suineg7878 22:01 10.junij 2021.

    Možakar se je še hitro cepil, da bi lahko mirno šel na dopust. Takšni, ki se cepijo zaradi dopusta so del problema, ne rešitve.

Sorodne novice