Slovenija
125 ogledov

"Romi čakajo pred hišo čez cesto"

Romkinja Italija Romi Reuters Žurnal24 main
Romski družini, ki bi se morali vseliti v hišo v Kočevju, ostali pred vrati. Lastnica noče predati ključev.

V Občini Kočevje Romom pomagajo pri rešitvi stanovanjskega problema, in sicer tako, da jim sofinancirajo nakup nepremičnine. Pri eni preselitvi pa so nastali zapleti. Dosedanja lastnica stanovanja pravi, da ključev Romom ne bo predala, dokler ne bo plačana celotna kupnina.

Lastnica se boji, da preostanka denarja ne bo dobila

Pogodba med lastnico in lastnikom hiše ter Romi je bila sklenjena in podpisana lani novembra. Takrat sta lastnika prejela polovico kupnine, za preostalo polovico pa so se dogovorili, da jo prejmeta do leta 2017. Ob podpisu pogodbe so podpisali tudi dodatek k pogodbi, ki lastnika zavezuje, da se morata do danes (31. 7. 2013) iz hiše izseliti. Lastnica zdaj trdi, da je bila ta izjava enostranska, in jo je s svojim odvetnikom preklicala. Odvetnik, ki predstavlja Rome, pa pravi, da je to le dodatek k pogodbi, da se na dan, ko se prenese lastninska pravica, nepremičnina izprazni. Ob podpisani pogodbi so se Romi tudi zavezali, da bodo do danes podrli vse objekte na ozemlju, ki je od hiše oddaljeno nekaj metrov. To so do danes tudi storili.

Lastnica se zdaj boji, da preostale kupnine ne bo videla, zato je Romom ponudila dogovor, da ji plačajo samo 20 tisočakov (namesto 35), uredijo vse potrebno v zemljiški knjigi in je hiša njihova. A Romi ponudbe niso sprejeli, zagotavljajo pa ji, da ji bodo preostanek kupnine plačali čez dve leti. S tem se lastnica ne strinja, zato jim danes ključev ne bo predala. "Ključev ne dam. Pogodba je razveljavljena, oni pa se držijo enostranske izjave," je povedala.

"Lastnica je ponovno šla na občino in tam ji bodo povedali, kaj narediti. Romi so še zunaj, na drugi strani ceste, kjer je hiša. Drugega jim ne preostane," je povedal njihov odvetnik Blaž Guna. Na vprašanje, ali so vdrli v hišo, kot so napovedali, pa je povedal, da čakajo, kaj jim bo sporočila lastnica. Počakali bodo do polnoči, da bodo formalno izpolnjeni pogoji.

Občina je denar že nakazala in s predajo nima nič

Na Občini Kočevje so nam potrdili, da so znesek v višini 30 tisoč evrov (prvi del kupnine) že nakazali gospe, ki hišo prodaja. "Občina je pri tej zadevi naredila vse, kar je morala narediti. Stranki sta sklenili pogodbo v vrednosti 65 tisoč evrov, znesek 30 tisoč evrov pa je občina morala in je tudi že nakazala na račun gospe, ki je prodajala hišo kot pomoč pri rešitvi stanovanjskega problema romski družini," nam je zatrdila Vesna Malnar Memedović z občine. Vse druge obveznosti so na strani strank, ki sta podpisali pogodbo. Občina v pogodbeno razmerje namreč ni bila vključena, družini so le pomagali s subvencioniranimi sredstvi.

Policija obveščena, ni pa še posredovala

Policisti po zadnjih podatkih še niso posredovali. "Danes nismo nič posredovali. Na samem kraju ni bilo nobenega posredovanja. Se pa je na nas obrnil zastopnik lastnika in nas seznanil z zadevo. Obvestil nas je, da bodo stavbo zapustili," je povedala tiskovna predstavnica ljubljanske policije Maja Ciperle Adlešič.

Komentarjev 15
  • privat 19:05 11.avgust 2013.

    vemo da nima država denarja,nima ga niti Kočevsak občina....težava je v tem županu mesta in do volitev bo prišlo še dosti ciganov na Kočevsko!! Eno pa je sigurno...naj prebeliča volijo cigani ,mi bomo pa volili anticigana!

  • privat 19:03 11.avgust 2013.

    nima prav niti lastnica...naj vzame denar,cigane pa naj pošlje županu mesta prebeliču domov!!

  • privat 19:02 11.avgust 2013.

    verjami meni...temu lastniku bodo verjetno še in še grozili...da pridejo do hiše!