Slovenija
14 ogledov

Romi dali 19 tisočakov

Matija Hočevar (levo) v družbi trebanjskega župana Alojzija Kastelica in Stanka Žurnal24 main
Elektrika. V romskem naselju je na omrežje priklopljenih 26 od okoli 45 hiš.

V sklopu legalizacije romskega naselja Hudeje so izdali 34 gradbenih dovoljenj in tako izpolnili pogoje za priključitev hiš na električno omrežje. “Priklopljenih je bilo 19 objektov, že prej pa jih je imelo pravico priklopa sedem,” je povedal Rado Javornik, direktor trebanjske občinske uprave.

Boljši uspeh otrok
Elektrifikacija. Darko Rudaš, predsednik Foruma romskih svetnikov, je prepričan, da bo spremenila življenje tamkajšnjih Romov. “Elektrika bo izboljšala učni uspeh romskih otrok, ki se bodo lahko pozimi tudi popoldne spravili k učenju,” je izpostavil.

Tisočak na hišo
“Veselje je veliko, ker smo dobili elektriko v naselje,” je na včerajšnji slavnostni prireditvi ob priključitvi elektrike povedal romski svetnik Matija Hočevar. Vsaka hiša, ki se je priključila na električno omrežje, je prispevala tisoč evrov, je pristavil.

Pogojev nimajo vsi
V naselju je okoli 45 hiš, a vse ne izpolnjujejo pogojev za pridobitev gradbenega dovoljenja. “To pomeni, da so zunaj območja, ki je določeno za pozidavo, ne stojijo na parcelah v lasti občine ali pa objekti dejansko niso sposobni pridobiti legalnosti,” je pojasnil Javornik in dodal, da je del zemljišč v lasti lastnikov, ki živijo v Kanadi, del pa je vezan na sprejem občinskega prostorskega načrta.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.