Slovenija
62 ogledov

Romi iz celega sveta zasedali v Sloveniji

Na MDDSZ so nam povedali, da bi lahko družina z dvema otrokoma skupno prejela 74 Žurnal24 main
V Murski Soboti je ta konec tedna potekal 7. plenum parlamenta Svetovne romske organizacije. Sprejel je več sklepov.

Predsednik Svetovne romske organizacije (IRU) Stanislaw Stankiewicz je dejal, da je plenum konstruktivno razpravljal o problematiki Romov. Sprejeli so več priporočil v zvezi z romskimi politikami, ki jih nameravajo predati slovenski vladi, saj ta trenutno predseduje Svetu EU.

Sklepi z zasedanja
Glede na aktualnost kosovskega problema so poslanci v prvi vrsti opozorili na težavno situacijo tam živečih Romov. Nič manj črna ni po njihovem niti situacija Romov, ki so iz Kosova prebegnili v Srbijo. Najbolj pa so pudarili pomen izobraževanja in zaposlovanja Romov ter zaščite romske identitete. Izrazili so želje, da bi vlade evropskih držav namenile več pozornosti zaščiti romskega jezika, tudi s postavljanjem spletnih strani. v romskem jeziku. Podali so še predlog, da se v Parizu ustanovi Svetovni romski institut, ki bi proučeval romsko kulturo.

Stankiewicz je še omenil, da bo marca določen kraj zasedanja plenuma v prihodnjem letu, pet držav pa se trenutno poteguja za gostovanje tega zborovanja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.