Slovenija
26 ogledov

Romom odklopili vodo zaradi 30.000 € dolga

voda Gregor Katič
"Ker določeno število Romov ni plačevalo računov, so izvedli ta ukrep, ker se je nabralo za več deset tisoč evrov dolga," je pojasnila tiskovna predstavnica Občine Krško. Nerednih plačnikov naj bi jih bilo 80 odstotkov.

Komunalno podjetje Kostak je prekinilo dobavo vode 17 romskim gospodinjstvom v krški občini zaradi dolgov, ki so znašali okrog 30 tisoč evrov. "Po odklopu so nekaj dolga za nazaj že poravnali in nekateri so vodo ponovno dobili," je pojasnila Petra Rep Bunetič, predstavnica za odnose z javnostmi na Občini Krško in dodala, da so ta ukrep v tem romskem naselju izvedli prvič.

"Po mojem mnenju je bilo zdaj plačanih tri ali pet tisoč evrov. Kakšnih 20 odstotkov, če je bilo, ampak vprašanje," ocenjuje . Navadno se dogovorijo za plačilo po obrokih, plačajo obrok, dva in potem smo spet na začetku, je povedala.

Računi tudi od leta 2008

"Štiri leta niso skoraj nič plačali," je pojasnil Leskovar. "Mi imamo tam samo en števec, saj je bil dogovor s strani občine, da si lahko samo potegnejo, mi pa bomo naslednje leto to priključevali, ampak samo tistim, ki imajo vse papirje za hišo." Sicer poudarja, da nekateri vodo redno plačujejo in njim vode niso odklopili, je pa 80 odstotkov nerednih plačnikov.

Občina Krško je neplačnikom kot najboljšo možno varianto predlagala, naj pooblastijo center za socialno delo, ki bi v njihovem imenu prek trajnikov poplačal dolg koncesionarju. "Kot so mi povedali, so predlog zelo dobro sprejeli," je povedala. "Upamo, da bodo v bodoče zadevo reševali tako, da bo zagotovljen nek red in enakost." Leskovar dodaja, da ni bilo težav, ko so jim lahko bremenili socialne transferje, odkar pa to ni več mogoče, imajo težave.

"Želimo, da imajo vsi uporabniki v Občini Krško enake pogoje za dobavo vode in da za to vodo tudi ustrezno plačajo. Tudi v naši občini nekateri drugi težko živijo, a se trudijo poravnati dolgove, zato lahko tudi Romi za to vodo plačajo," je še povedal Leskovar.


Komentarjev 2
  • mar21 20:59 30.avgust 2012.

    izterjati ali zapreti,..kot bi vsakega drugega državljana SLO,...

  • KOJAK 20:35 30.avgust 2012.

    Banda... nimam besed. Kje je zdaj varuhinja Čebašek Travnikova in še par glasnih ko se gre za Rome!!!