Slovenija
57 ogledov

Romska restavracija brez lokacije

Picerija Ču ču Tanja Klajnščak
Lokacija nekdanje picerije Ču Ču na Gorkega ulici 34 odpade. Nova lokacija neznana.

Društvo EPeKa, društvo Romano Pralipe ter višja šola za gostinstvo in turizem so danes pred lokacijo, kjer naj bi stala nova romska restavracija Romana Kafenava, pripravili spoznavni piknik in krajšo novinarsko konferenco, na katero so povabili tudi predstavnike Mestne občine Maribor (MOM) in Mestne četrti (MČ) Magdalena, zaradi katerih je bil v izvedbi projekta krajši premor.

Projekt se je po besedah njegovih snovalcev nepričakovano ustavil, potem ko je prejšnji teden župan MOM Andrej Fištravec prekinil podpis najemne pogodbe. "Odgovora, zakaj je do tega prišlo, nismo dobili niti uradno niti neuradno," je dejal predsednik društva EPeKa Peter Tomaž Dobrila.

"Do zdaj nismo imeli problemov. Sodelujemo z vsemi v mestni četrti, ki naj bi na tej lokaciji ustanovili medgeneracijski center. Menimo celo, da bi se romska gostilna odlično prilegla konceptu," pa je dodal vodja projekta romske gostilne Štefan Simončič.

V romski skupnosti žalostni

Medtem je predsednica sveta MČ Magdalena Jožica Lešnik Švajger poslala uradno sporočilo za javnost, v katerem piše: "Naj poudarim, da prebivalci MČ Magdalena jasno že leta opozarjamo na romsko problematiko v blokih na Preradovičevi (neposredna bližina objekta na Gorkega 34). Maribor oziroma MOM pa te problematike ne zna ustrezno rešiti. V projektu romske gostilne pa številni prebivalci prav tako vidijo potenciranje že obstoječih težav v tem okolju."

Predsednik društva Romano Pralipe Fatmir Bečiri je dodal, da so v romski skupnosti žalostni zaradi različnih komentarjev, da bo gostilna namenjena samo Romom. "Pokazati in dokazati želimo, da smo prijazni, gostoljubni in se lahko vključimo v skupnosti. Romska gostilna pa ne bo in ni namenjena Romom, temveč vsem prebivalcem Maribora, Slovenije, prav tako turistom."

Sredstva imajo

Snovalci projekta se najbolj bojijo črnega scenarija, da ne bodo pravočasno našli primerne lokacije za romsko gostilno. Pridobili so namreč 300 tisoč evrov evropskih sredstev, ki jih bodo morali, če 1. februarja prihodnje leto ne odprejo gostilne, vračati v Bruselj.

Spomnimo, da naj bi februarja prihodnje leto v Mariboru zaživela prva romska restavracija v Sloveniji, po mnenju snovalcev projekta verjetno tudi prva v Evropi. Zamisel so že nekaj časa razvijali v mariborskem društvu EPeKa in romskem društvu Romano Pralipe. Uspelo jim je pridobiti sofinanciranje Evropske unije in države, mariborska občina pa naj bi jim v triletni brezplačni najem dodelila prostore v nekdanji piceriji Ču Ču na Gorkega ulici 34 v MČ Magdalena.

Komentarjev 1
  • privat 13:47 29.oktober 2013.

    lepo je da se nekateri romi trudijo za skupno boljše jutri....samo problem je v tem ,ker dorbi romi privabijo morilske rome in ...vse dobro se konča. Kdo pa bo poslušal neprestane grožnje iz romske smeri??'