Slovenija
6 ogledov

Rop pozval Janšo na soočenje

anton rop Žurnal24 main
Boško Šrot, Igor Bavčar in Andrijana Starina Kosem na sejo državnega zbora o sporni koncentraciji lastnine velikih podjetij niso vabljeni.
 
 

Nova Slovenija predlaga vladi, da izvede nacionalizacijo premoženja. Nismo Rusija, ampak če lahko tam ukrepajo, lahko tudi mi.

Martin Nikolič, NSi

 
Boško Šrot, Igor Bavčar in Andrijana Starina Kosem na sejo državnega zbora o sporni koncentraciji lastnine velikih podjetij niso vabljeni.

Zahteve opozicije, da v parlament pridejo predsednik vlade Janez Janša, Tomaž Toplak (KAD), Marko Pogačnik (SOD) in Božo Predalič, generalni sekretar vlade in nekdanji član nadzornega sveta Istrabenza, vladna večina na seji odbora za gospodarstvo ni sprejela. Na naše vprašanje, ali bo premier prišel pred poslance, včeraj iz kabineta nismo dobili odgovora. Vlado bodo sicer zastopali ministri, med njimi Andrej Vizjak, Andrej Bajuk in Vasko Simoniti.

 

Tone Rop o koaliciji

O sklepih izredne seje.  "Pred koncem mandata naročate vladi, kaj naj naredi! To bi se lahko že kdaj prej dogovorili v petih minutah na sestanku koalicije ali vlade."
O očitkih koalicije. "Če bi bil kriv za vse to, kar mi očitate, bi moral imeti dva do štiri dvojnike, predvsem pa bi moral biti v vladi."
O (ne)sposobnosti samokritike. "To, kar delate, je cenena oportunistična predvolilna kampanja, da bi zmanjšali svojo odgovornost. Ker niste sposobni priznati svojih napak, jih nikoli ne boste odpravili."
Računi. "Ljudje so bili kritični do mene in bodo tudi do vas. Vsak bo plačal svoj zapitek."

Rop zavrača obtožbe
Tudi danes bo razprava zagotovo v znamenju medsebojnih obtožb sedanje vladne ekipe na račun prejšnjih vlad in obratno. Včerajšnji dan je zaznamoval nastop Toneta Ropa, ki je povedal, da v razpravi ne bo sodeloval, če na njej ne bo  "glavnega akterja" sedanjih lastniških zgodb, predsednika vlade Janeza Janše.

"Največji del prevzemnih zgodb se je zgodil v tem mandatu," je dejal Rop. Koalicijo je obtožil, da ne sprejema nobene odgovornosti in da je očitno zanje Rop "kriv tudi za to, da se je Janša dogovarjal s Šrotom, Bavčarjem in Kosem Starinovo o prodaji Mercatorja in prevzemu Dela"!

Poslanci vladne SDS pa vztrajajo, da je bila edina napaka njihove vlade, ker kljub kritikam javnosti ni že na začetku mandata zamenjala vodilnih v nadzornih ustanovah.

Odvzem premoženja?
Poslanci bodo danes sprejeli nekaj sklepov: vlada naj ugotovi, kako so se lastninili Pivovarna Laško, Istrabenz in Merkur, preveri naj, kako so s krediti pri tem sodelovale poslovne banke, ugotovi naj, ali je bila koncentracija lastništva medijev zakonita. In še: vlada naj ugotovi tudi osebno odgovornost vpletenih. O vsem tem naj v 30 dneh poroča parlamentu, v 60 dneh pa predlaga ukrepe. To pomeni, da bo najmanj ena izredna seja tudi med parlamentarnimi počitnicami.

Manj verjetno pa je, da bo parlament podprl predlog NSi, da se premoženje  "tajkunov" kar nacionalizira.

 

Branko Grims o Ropu

Primer Janković
"Tisti posnetek, ko Rop vpije na Jankovića: 'Jaz sem te nastavil!' je eden najboljših trenutkov v zgodovini slovenske tranzicije."
Kaj pričakuje od izredne seje?  "Pričakujem predstavitev in soočenje argumentov vseh strani ter sprejetje ustreznih sklepov, ki bodo vsem akterjem, ki so sodelovali v spornih koncentracijah kapitala, zlasti seveda tistim, ki so bili parkirani na 'firmah- nabiralnikih' in ki so koncentrirali lastništvo medijev, omogočili, da vse, kar so storili, obrazložijo organom pregona. In da to potegne za sabo tudi ustrezno odgovornost."

SLS in Šrot o tajkunih
V najbolj neprijetnem položaju je vladna SLS zaradi sorodstvenih vezi predsednika Bojana Šrota. Nekaj članov zahteva, da stranka javno obsodi sporna lastninjenja. O tem so govorili tudi sinoči na seji izvršilnega odbora.

Bojan Šrot
je po njej povedal, da "v SLS ne morejo biti zadovoljni s tem, da so prikazani kot stranka, ki je generirala koncentracijo kapitala in pooseblja neko negativnost v državi". Je pa Bojan Šrot tudi dodal, da "se je zmotil, kdor misli, da se bom odrekel kateremu od svojih bratov".
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.