Slovenija
31 ogledov

Roparjem ne zmanjka domišljije

Fotografija je simbolična. (Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Vlomilcem idej preprosto ne zmanjka. Nekateri ravnajo nasilno, drugi si vzamejo čas. Predstavljamo vam dva primera, ki vam bosta dala občutek, da pravzaprav nikoli niste popolnoma varni.

Primer 1: Roparji so ju peljali v gledališče
Ljubljana. Par, ki živi v bloku, je pred časom ostal brez kolesa. Parkiranega sta imela pod blokom in čez noč je preprosto izginil, tako kot številna druga kolesa v prestolnici. A nato je sledilo presenečenje: nekaj dni kasneje najdeta kolo na istem mestu, s kartami za gledališče in opravičilom. Tat je napisal, da je nujno potreboval prevozno sredstvo ter da v znamenje obžalovanja oziroma v opravičilo prilaga karte. Pozitivno presenečena sta se Ljubljančana odpravila na predstavo... In ko sta se vrnila domov, sta našla le prazno stanovanje.

V prvih šestih mesecih letos so ljubljanski policisti obravnavali 140 več vlomov kot v enakem obdobju lani. Več o statistiki in tem, kako se zavarovati pred vlomi v poletnih mesecih, si lahko preberete tu.

Primer 2: Lažni selitveni servis
Da so roparji v prestolnici polni zamisli, dokazuje še en primer iz Bežigrada. Ko se je ženska selila iz tamkajšnjega bloka, je na pomoč poklicala selitveni servis. In res so prišli moški s tovornjakom ter "delavskimi" oblekami. Odpeljali so ji pohištvo in ostale stvari, ki jih ni nikoli več videla.

Lani priljubljeno plezanje po balkonih
Policisti s PU Ljubljana se sicer spominjajo še nekaterih drugih zanimivih primerov. "Vlomilci so denimo onesposobnili senzorje svetlobe in neopazno prišli do hiše. Ali pa so v okviru tako imenovanih pripravljalnih dejanj v trgovinah prekrili senzorje gibanja. Ta način je zelo pogost, saj določeni senzorji zaznajo oviro pred sabo, nekateri pa ne," nam je povedal Vinko Stojnšek s PU Ljubljana.

Za poskus ropa stanovanjskega objekta je zagrožena zaporna kazen do pet let.

Najpogostejši način vloma so nalomljene ključavnice. Razbijanja stekla je manj, saj se bojijo, da bi jih kdo slišal. "Letos se sicer ne spomnim primerov plezanja po balkonu v stanovanja v nižjih nadstropjih, lani v tem času pa je bilo to izjemno pogosto."

Enkratna priložnost vs. opazovanje posameznika
Večina storilcev deluje po načelu "ponujene priložnosti". Ko vidi možnost, se hitro odloči za akcijo. "Drugi pa poznajo vaše navade, varnostni sistem, vedo, kam bodo predmete na črnem trgu prodali ... Kako dolgo ogledujejo stanovanje, je odvisno od vsakega primera posebej."

Avgust je tradicionalno najbolj varen mesec, kar se tiče vlomov.
Vinko Stojnšek

Najslabše je iz stanovanja narediti "bunker"
Odzivi ljudi po vlomu so zelo različni. "Nekaterih to sploh ne prizadene, a takih je zelo malo. Druge šokira že občutek, da se je nekdo sprehajal po njihovem stanovanju, brskal po njihovem perilu ... Najhuje pa je, da ljudje iz svojega objekta naredijo 'bunker', torej da dajo rešetke na vsa okna, vgradijo alarmne naprave in podobno. Imamo primer, da so ljudje vgradili alarmne naprave v več nadstropjih. Ponoči so se po stanovanju sprehajali in pozabljali izklapljati naprave. Zato so jih preprosto prenehali vklapljati. In kaj se je zgodilo? Čez mesec, dva so jim vlomili v garažo in poskušali odpeljati avto."

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.