Slovenija
32 ogledov

Rotnik naj bi opral 870 tisoč evrov

Uroš Rotnik Saša Despot
Rotnik naj bi skušal prikriti izvor denarja, pri tem pa naj bi mu pomagal tudi poslovnež Bogdan Pušnik.

Nekdanji direktor Teša Uroš Rotnik in Bogdan Pušnik bosta čez noč ostajala v pridržanju,  Davčnega svetovalca Darka Končana pa so v preisklavi škode na elektroenergetskem podjetju iz Šoštanja, izpustili.

Policijske uprave Celje so v sodelovanju s kriminalisti NPU na širšem območju Celja in Ljubljane danes v obsežni kriminalistični  preiskavi  sumov nepravilnosti pri poslovanju elektro energetskega podjetja iz Šoštanja opravili tri hišne preiskave.

"Preiskave so opravili s ciljem utemeljitve sumov storitev kaznivih dejanj  - Pranje denarja po 245. členu Kazenskega zakonika, pridobljenega s storitvijo kaznivih dejanj Zlorabe položaja ali pravic  pri rekonstrukciji oziroma pri nabavi tehnološke opreme elektro energetskega podjetja. 46-letnemu moškemu iz območja Velenja ter moškima starima 46 in 58 let  iz območja Ljubljane,  so kriminalisti  odvzeli  prostost in jih pridržali," so popldne sporočili iz celjske policije.

Dokaze iskali tudi v Ljubljani

Po neuradnih informacijah naj bi poleg Rotnika policisti zadržali finančnika Bogdana Pušnika, ustanovitelja nekdanje borznoposredniške hiše Medvešek Pušnik, ter davčnega svetovalca Darka Končana, nekdanjega državnega sekretarja na finančnem ministrstvu.

Tako Rotnika kot Pušnika so kriminalisti neuradno kazensko ovadili že sredi oktobra, ko so vložili kazensko ovadbo zoper 10 ljudi.

Ne zna pojasniti, od kod mu denar

"Kriminalisti sumijo, da je osumljenec, za denar v skupni vrednosti najmanj 870.000,00 evrov,  ki je bil v času med leti  2007 in  2013,  pridobljen s storitvijo kaznivih dejanj,  izvedel več aktivnosti s ciljem zakritja izvora denarja.  Sumijo,  da je  osumljenec  to počel  tako, da je s pomočjo drugih dveh osumljencev,  z denarjem za katerega so vedeli, da izvira iz kaznivih dejanj, razpolagal na takšen način, da so lažno prikazovali,  kot da izvira iz osumljenčevih zakonitih poslov, zato da bi zakrili dejanski izvor denarja," so še sporočili iz policije. 

Od Rotnika naj bi kriminalisti med drugim terjali pojasnila, od kod mu gotovina, ki naj bi jo med leti 2007 in 2011 izročal prav Pušniku. Na sumljivo velike vsote denarja na Rotnikovem računu naj bi davčni inšpektorji postali pozorni že konec leta 2012, ko so neuradno zato sprožili tudi davčni nadzor. V tem obdobju naj bi namreč Rotnik razpolagal celo z za okoli tri milijone evrov gotovine na bančnem računu.

Davčni inšpektorji pa naj bi ocenili, da naj bi si Rotnik vsaj med leti 2007 in 2010 neutemeljeno povečal premoženje, med drugim s pogostimi nakupi nepremičnin oziroma vlaganji v nepremičnine tudi v tujini.

Najbolj naj bi se mu premoženje kot tedanjemu šefu Teša povečalo, ko so začeli teči postopki za nakup opreme ob gradnji šestega bloka Teš. Del denarja za nakup novih nepremičnin in finančna vlaganja, sumijo preiskovalci, naj bi si neutemeljeno pridobil preko provizij od dobavitelja opreme v zameno zato, da je ta posel v Teš sploh dobil.

Po naših informacijah Rotnik to zanika, obenem pa niti inšpektorjev na Durs niti Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) ni prepričal od kod mu vse to premoženje, niti ni znal pojasniti, koliko gotovine ima dejansko na bančnih računih.

Komentarjev 7
  • tralala 08:00 05.november 2014.

    Še ena trakulja, ki živi na naš račun. In se pri tem še zelo grdo spreneveda....

  • fux 06:15 05.november 2014.

    Saj, da ne boš mislil, na koncu revček ne bo ničl kriv in bo za dodatek res še dobil nagrado od države. Svinjarija.

  • fux 06:14 05.november 2014.

    če ne boste začeli že enkrat pobirati nakradenega in vračati državi, je brez veze, da policija karkoli počne. To grabežljivsko tajkunsko mafijo začnite pucati in delati red od prvega do zadnjega, ne pa da se ukvarjamo z janševizmom in filozofiramo, ...prikaži več ali je kriv ali ne, ipd. Mislim, da je v naši državi veliko drugih pomembnejših zadev, vsi ostali naj gredo pa pred dob sadit rožice in razglabljajo o janezku in ostalih.