Slovenija
43 ogledov

Rožman na poti v Ljubljano

Škof Gregorij Rožman Žurnal24 main
Poslovilna maša v Lermontu. V soboto slovo od nekdanjega ljubljanskega nadškofa v ljubljanski stolnici.

Upokojeni pomožni škof iz Clevelanda Edvard Pevec, ki je v nedeljo v Lemontu vodil poslovilno mašo za Gregorijem Rožmanom, je izrazil zadovoljstvo, da bo pokojni ljubljanski škof kmalu pokopan v domovini.

"Danes je poseben dan. Vem, da so že leta poskušali, da ga pokopljejo v domači katedrali. Da se to sedaj dogaja, je zelo razburljivo za vse, ki so poznali škofa. Osebno sem počaščen, da imam lahko mašo med ljudmi, ki so ga poznali in imeli radi," je po slovesnosti dejal Pevec, ki je skupaj mašo vodil skupaj z ljubljanskim pomožnim škofom Antonom Jamnikom in upokojenim pomožnim škofom iz Chicaga Johnom Gormanom.

Osovraženi škof

96-letni upokojeni profesor in nekdanji urednik časopisa Ameriška domovina Vinko Lipovec je dejal, da Rožmanov umik iz domovine ni bil prostovoljen. "Ko je že bil na Koroškem, je svojemu vozniku in kaplanu Nandetu Babniku dejal, naj obrne in gresta nazaj. Vendar Nande tega ni hotel in ga je peljal naprej proti Tirolski. Zato ker je vedel, da v Sloveniji škofa ne čaka drugega kot trpljenje in verjetno tudi smrt. Škof je bil med partizansko 'ofarsko' druščino veliko bolj zasovražen kot kdorkoli drug," je dejal Lipovec.

Po njegovih besedah so partizani škofa veliko bolj sovražili kot nekdanjega ljubljanskega župana in poveljnika domobrancev, generala Leona Rupnika in nekdanjega šefa ljubljanske policije Lovra Hacina. Rupnik je bil po vojni leta 1946 usmrčen pred strelskim vodom, Hacina pa so obesili.

Obsojen na 18 let zapora

Škof Rožman je bil na sodnem procesu zaradi domnevnega sodelovanja z okupatorjem in izdaje istega leta obsojen na 18 let zapora, odvzem državljanskih pravic in zaplembo premoženja.

Slovenska sodišča so leta 2009 dokončno ustavila postopek proti Rožmanu, s čimer je bil izpolnjen pogoj Vatikana, da ga vrnejo v domovino, kar je bila tudi Rožmanova želja.

V soboto slovo v Ljubljani

Pomožni škof Jamnik je povedal, da želi cerkev pokop v ljubljanski stolnici izpeljati "pietetno", z močno dimenzijo vere v luči vstajenja. Vsak, ki si to želi, se bo lahko od Rožmana poslovil v soboto, 13 aprila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.