Slovenija
9056 ogledov

Rozman nakazal, kakšni bodo letos naši prazniki

Aleš Rozman Anže Malovrh/STA
"Od praznikov se nam ni treba posloviti, od druženja pa, saj je malo verjetno, da nam bo do takrat uspelo znižati razširjenost okužb," je napovedal direktor Klinike Golnik in član vladne skupine za covid-19.

Že nekaj tednov imamo stroge ukrepe, ki pa po zadnjih številkah očitno ne prijemljejo. V torek je bilo ob rekordnih 8063 testiranjih potrjenih 2226 okužb z novim koronavirusom, kar je celo izenačenje tretjega najvišjega dnevnega prirasta okužb do zdaj. Toliko okužb je bilo potrjenih tudi pred 14 dnevi (10. novembra). Največ okužb je bilo sicer potrjenih 27. oktobra, ko so jih epidemiologi našteli 2611.

Inštitut Jožef Štefan, ki dnevno objavlja projekcije širjenja covid-19 v Sloveniji na osnovi celostne slike, števila hospitaliziranih, števila pozitivnih testov ter prekuževanja na primer ocenjuje, da smo dosegli plato in da epidemija še ne upada. "Verjetno celo počasi raste," so pri IJS ugotavljali včeraj. 

"Strašno me žalosti, da se krivulja ni obrnila navzdol, čeprav smo to po zadnjih ukrepih pričakovali," je v Oddaji 24ur zvečer dejal direktor Klinike Golnik in sodelavec svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Aleš Rozman.

Zaradi tega bomo še naprej umirali na obroke

Covid-19, Slovenija, Ljubljana | Avtor: Epa Covid-19, Slovenija, Ljubljana Epa
Po njegovem so ti ukrepi enaki spomladanskim, vendar so jih ljudje takrat upoštevali. "Takrat so bile ceste prazne, zdaj pa je povsem drugače. V eni izmed anket smo izvedeli, da se dve tretjini ukrepov držita, ena pa ne, in to je tisto, zaradi česar bomo umirali na obroke, dokler se ta epidemija ne umiri." je dejal.

Rozman je pritrdil zadnjim ugotovitvam NIJZ-ja, da je razlog tudi v podjetjih. "Sam  sem imel izkušnjo z gradbeniki, ki so v hišo hodili brez mask. Tukaj so še zasebna združenja, saj je kar nekaj ljudi priznalo, da se še naprej družijo in imajo družinske ali medružinske zabave."

Glede domov upokojencev, kjer je prav tako veliko okuženih, je Rozman pojasnil, da v času velikega kroženja virusa v populaciji, vdora v domove ni mogoče zaustaviti. "To je tudi zaradi asimptomatsko zaposlenih ali malo simptomatsko zaposlenih, ki so stimulirani z dodatki k plači in zato hodijo v službo, ali pa niti sami ne vedo, da so okuženi..." 

Ukrepe najmanj podaljšati

Na vprašanje, kaj bo strokovna vladna skupina danes predlagala vladi, je zdravnik odgovoril, da "ni govora o kakršnem koli odpiranju."

"Ukrepi morajo biti najmanj podaljšani, da se izognemo tragediji. Za zdaj lahko v bolnišnice sprejmemo še vse akutne bolne. Ko bomo prestopili določeno mejo, to ne bo več mogoče," je opozoril ob tem. 

Rozman: "Od praznikov se nam ni treba posloviti, od druženja pa."

Covid-19, Slovenija, Ljubljana, ponoči | Avtor: Epa Covid-19, Slovenija, Ljubljana, ponoči Epa
Na vprašanje, kaj bo novoletnimi in božičnimi prazniki, ali se lahko kar poslovimo od njih, je Rozman odgovoril, da se je že danes treba sprijazniti s tem, da bo letos drugače. "Od praznikov se nam ni treba posloviti, od druženja pa, saj je malo verjetno, da nam bo do takrat uspelo znižati prevalenco okužb. Če pa nam že bo, bomo to za praznike znova porušili, kar pomeni, da nas po tem znova čakajo strogi ukrepi. Zato bo treba letos to novo realnost sprejeti in praznike preživeti v krogu družine v okviru videokonferenc. Skratka, letošnja zima bo nekoliko drugačna. Potem pa upajmo, da bo prišlo cepivo in da bo to zadnja težka zima, ki jo preživljamo."

 

 

 

Komentarjev 27
  • majdas 07:01 27.november 2020.

    Ni potrebno biti hudo pameten - pogledaš komentarje, pa zraven še pluse in minuse - in ti je hitro jasno, zakaj smo tam, kjer smo. Toliko gneva, napuha, sovraštva ... kolikor ga je tukaj prebrati ... katastrofa. Me zanima, koliko ...prikaži večko "pogumnih" anonimnih nasilnežev bi upalo pogledati dr. Rozmana v oči in mu v obraz povedati, kar tukaj driskajo. Fuj. Nobenega spoštovanja več, samo jaz in moj ego. Ne piše se nam dobro ...

  • dd321292f8958c9735be3848d86d1e9b1dc388fe 10:20 26.november 2020.

    vse dokler ljudem ne bo kristalno jasno, da je potrebno nositi maske, držati distanco, si razkuževati roke, se ne družiti in ne žurati po garažah, kleteh in povsod, kjer mislijo (!), da jih nihče ne vidi, hkrati pa pljuvati po ...prikaži več socialnih omrežjih na vse junaške zdravnike in medicinsko osebje, ki prosi in moleduje, se bo virus širil znova in znova. 1/3 slovencev ne zna nič biologije , ne spoštuje ukrepov in so splošna nevarnost za vse ostale ljudi, ki bi radi ostali zdravi.

  • Sara81 09:38 26.november 2020.

    Potrebno bi bilo popisat vse, ki se ne držijo ukrepov. Ko bodo pozitivni na covid, naj ne pričakujejo iste obravnave kot tisti, ki se ukrepov držijo.