Slovenija
84 ogledov

RTS želi spet zaživeti

Stipe Jerič Mediaspeed.net
Mariborska regionalna televizija RTS se želi po vložitvi predloga za prisilno poravnavo s strani njenega lastnika, družbe Tele 59, znova umestiti na vidno mesto slovenske medijske krajine.

Kot je povedal direktor Stipe Jerič, je bila prav zato uvedba prisilne poravnave nujna poslovna odločitev in priložnost za začetek sanacije družbe.

Ker se na omenjeni televiziji zavedajo, da bodo svoje načrte zelo težko uresničili samostojno, že nekaj časa iščejo možnosti strateškega povezovanja, tako v Sloveniji kot v tujini. Decembra 2012 je eden od potencialnih vlagateljev, ki je opravil tudi skrbni pregled družbe, odstopil od namere vstopa v družbo zaradi znižanja bonitetnih ocen Sloveniji, maja lani pa so pogovore začeli z novim interesentom, ki je izrazil interes za širitev svoje medijske dejavnosti na trgih vzhodne Evrope.
"Ti pogovori še potekajo in končna odločitev še ni bila sprejeta, saj je realizacija projekt odvisna še od nekaterih drugih investicij, ki jih partner načrtuje v Sloveniji," je povedal Jerič in dodal, da se ob tem pogovarjajo tudi z drugimi potencialnimi investitorji, tudi takšnimi, ki bi vstopili v lastniško strukturo z manjšim vložkom in s tem zagotovili nujno potrebna obratna sredstva.

Partnerja si želijo čim prej

Zaradi varovanja poslovnih interesov ta trenutek imen morebitnih partnerjev Jerič še ne more razkriti, ob tem pa je potrdil neuradne informacije, da se pogovarjajo predvsem s potencialnimi investitorji iz Rusije, a ne izključno z njimi, medtem ko so v preteklosti že imeli pogovore z investitorji iz Nemčije, Avstrije in Srbije.

Prvi mož RTS težko napove, kdaj bi lahko dejansko prišlo do vstopa strateškega partnerja, si pa želijo, da bi se to zgodilo čim prej. Kot je dodal, imajo zdaj na voljo štiri mesece, da se dogovorijo z upniki in uskladijo reprograme kreditov z banko. V tem času bodo tudi ponovno začeli vzpostavljati določene programske vsebine, kolikor bodo to dopuščali prihodki, ki jih morajo ustvariti na trgu. Njihov cilj je tudi, da bi še pred poletjem ponovno vzpostavili lasten informativni program.

V ospredju bo komercialni interes

Sicer pa so v projektu, ki so ga pripravili za strateškega partnerja, jasno opredeljene tudi prihodnje usmeritve. V ospredju bo komercialni interes, brez katerega strateškega partnerja ni možno pritegniti, a hkrati želijo ohraniti tudi regionalni program. Ob tem bodo razvijali tudi nacionalni medijski koncept, ki ne bo temeljil zgolj na klasični televiziji in ga bo mogoče aplicirati tudi v drugih državah vzhodne Evrope.

Mariborsko sodišče je na predzadnji dan lanskega leta na predlog vodstva družbe uvedlo postopek poenostavljene prisilne poravnave v podjetju Tele 59, s katero navadnim upnikom ponujajo 60-odstotno poplačilo terjatev v naslednjih šestih letih. Gre za okoli 450.000 evrov, največji terjatvi pa imata Durs s 180.000 in RTV Slovenija s 140.000 evri.

Največ zavarovanih terjatev ima NKBM. Podjetje, ki je med drugim v solastništvu visokega funkcionarja DeSUS Janeza Ujčiča, drugi največji državni banki dolguje skoraj 3,4 milijona evrov. Banka že od aprila lani blokira račun družbe, njegovo vodstvo pa ji zdaj predlaga obnovitev posojila in podaljšanje njegove ročnosti na 14 let. Zaposlenim in honorarnim sodelavcem plače zamujajo že 24 mesecev, še mesec več plačilo njihovih prispevkov in davkov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.