Slovenija
32 ogledov

RTV prodala, kar je zastonj

(Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Mundial 2010. Nacionalka prodala brezplačna dovoljenja za prenose tekem v lokalih Pivovarni Laško. Lastniki lokalov. Čeprav plačujejo naročnino, potrebujejo še dovoljenje Laščanov.

Trgovski potniki Pivovarne Laško po lokalih raznašajo dopis RTV Slovenija, da ta dovoljuje predvajanje tekem. V dopisu, ki ga je podpisal odgovorni urednik športnega programa Mile Jovanović (in ne direktor televizije), je zapisano: “S tem dopisom dovoljujemo skupini Laško uporabo televizijskega signala TVS2 v času svetovnega prvenstva v nogometu od 10. 6. 2010 do 11. 7. 2010 za namen predvajanja televizijskega signala v gostinskih lokalih.

Guzej - Fili - Guzej v desetih dneh
• Fili. RTV se bo pritožila zoper začasno odredbo delovnega in socialnega sodišča, s katero je prepovedalo izvršitev sklepa o imenovanju Marka Filija za generalnega direktorja televizije.
• Guzej. RTV je dozdajšnjemu direktorju Antonu Guzeju, ki je sprožil zahtevo za prepoved, omogočila opravljanje funkcije vršilca dolžnosti generalnega direktorja.
• Umik. Guzej je umaknil tudi Filijeva javna razpisa za mesti direktorja radia in televizije, saj ju ni sprejela oseba, ki je zakoniti zastopnik RTV.

Dovoljenja prišla z oglasi
Kot je pojasnil Jure Struc, direktor marketinga v Pivovarni Laško, so z RTV sklenili oglaševalski paket, ker gre za glavno sezono prodaje pijač. “V tem paketu so bile tudi pravice oziroma dovoljenje za predvajanje v lokalih,” pojasnjuje Struc. Večino dovoljenj so že razdelili gostincem, tisti, ki jih še niso dobili, pa jih lahko dobijo prek pivovarjevih prodajnih zastopnikov.

Mednarodna nogometna zveza (Fifa) res zahteva, da imajo lokali dovoljenje za predvajanje, in sicer dovoljenje tistega, ki je kupil pravice. Pri nas je to RTV, ne Pivovarna Laško. Na nacionalki trdijo, da jim prenos teh pravic dovoljuje pogodba s Fifo.

Samo da je vse urejeno
V Pivovarni Laško zagotavljajo, da s podeljevanjem dovoljenj ne želijo nikomur preprečiti predvajanja, prav tako ga ne prodajajo. “Gre za to, da ima tisti, ki papir dobi, vse urejeno,” je povedal Struc. RTV sicer ni odgovorila na naše izrecno vprašanje, ali lahko tekme prenašajo tudi v lokalih, ki tega dovoljenja nimajo, in kaj se zgodi, če jih.

Prodali, kar je zastonj
Lastniki lokalov se premalo zavedajo, da takšno dovoljenje lahko dobijo neposredno od RTV, saj za to plačujejo naročnino,” je povedal gostinec, ki ni želel biti imenovan. “Po navadi stvari potekajo takole: proizvajalec, v tem primeru Laško, ponudi na primer platno in projektor, v zameno za to pa naj bi se promovirala njegova pijača,” je pojasnil.

V baru Lepa žoga načina podeljevanja dovoljenj niso želeli komentirati, v Lobby baru v Šiški pa ne vedo, da bi dovoljenje prejeli.

En dan Union, drug Fifa
Vsi, ki bodo prenose nogometnih tekem organizirali v komercialne namene, torej bodo pobirali vstopnino, privabili sponzorje ali kako drugače ustvarjali dobiček, morajo Fifi plačati posebno licenco, o čemer smo v Žurnalu24 pisali včeraj.

Zanimalo nas je, ali so takšno licenco, ki stane od približno 800 do dobrih 11 tisoč evrov, plačali tudi organizatorji prenosov nogometa na Gospodarskem razstavišču. Elizabeta Topolnik iz Agencije Fibula nam je v torek povedala, da imajo “lastne interne dogovore z Unionom” in da stroškov s Fifo niso imeli. V včerajšnjem pogovoru pa je zatrdila, da so licenco urejali prek Fife, koliko so morali plačati, pa ni želela razkriti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.