Slovenija
14154 ogledov

RTV Slovenija minister zagrozil: Sanacija ali grški scenarij

RTV
1/5
Saša Despot
Minister za kulturo Dejan Prešiček naj bi RTV Slovenija zagrozil z grškim scenarijem.

Vodstvo RTV že nekaj mesecev pripravlja teren za začetek pogajanj z vlado o dvigu RTV prispevka, oziroma vsaj o njegovi uskladitvi z inflacijo. RTV mora zaposliti vse honorarne sodelavce, hkrati pa so se stroški za plače bistveno povečali zaradi vladnega sporazuma s sindikati in tudi zaradi dviga minimalne plače. A že na prvem sestanku z ministrom za kulturo Dejanom Prešičkom je generalni direktor Igor Kadunc doživel hladen tuš. Ne le, da vlada ne bo dvignila RTV prispevka, Kaduncu je Prešiček naročil, da mora do konca januarja pripraviti sanacijski načrt, ki pa ni možen brez korenitega zmanjšanja števila zaposlenih in okrnitve programa.

"Informacija, da bi morali na RTV Slovenija pripraviti sanacijski načrt, ne drži. Na Ministrstvu za kulturo (MK) smo se dogovorili, da pripravimo pregled stanja in možne smeri razvoja RTV Slovenija. To bi bil dokument, o katerem bi nato izmenjali razmišljanja in na osnovi katerega bi MK sprejelo odločitev, ali s problematiko seznani vlado," o vsebini sestanka pravijo na RTV Slovenija, kjer menijo, da bi ta dokument lahko bil osnova za programski in finančni načrt za leto 2020.

Dejan Prešiček | Avtor: Saša Despot Saša Despot

A kot kaže, se niso najbolje razumeli. "Ministrstvo za kulturo je od vodstva RTVS z vidika iskanja možnih rešitev za neugoden finančni položaj zahtevalo načrt programskega, organizacijskega in finančnega prestrukturiranja javnega zavoda. Načrt mora biti pripravljen do konca januarja," so jasni na ministrstvu. Da bo bolj jasno, kaj so mislili: načrt finančnega prestrukturiranja po stečajni zakonodaji pripravljajo insolventna podjetja, torej podjetja, ki so pred stečajem. 

Ker ni uspel s tremi milijoni izgube, poskusil s šestimi

generalni direktor RTV, Igor Kadunc | Avtor: Anže Petkovšek Pogovor z generalnim direktorjem RTV Igorjem Kaduncem. Anže Petkovšek

Kadunc je kljub temu tri dni po sestanku z ministrom Programskemu svetu RTV predložil finančni načrt za letošnje leto, ki je vse prej kot sanacijski. Decembra ni dobil pozitivnega mnenja sveta za finančni načrt, ki je iz rednega poslovanja predvideval 3,1 milijona evrov izgube. V januarskem finančnem načrtu pa je kljub znižanju variabilnih stroškov izguba iz rednega poslovanja poskočila na 5,8 milijona evrov. RTV bi izgubo pokrila s prodajo delnic Eutelsat.

Na RTV Slovenija pravijo, da imajo veljavno sprejeto strategijo, ki so jo uresničevali v letu 2018 in je tudi osnova za programsko produkcijski načrt in finančni načrt 2019, ki pa še ni sprejet. Programsko produkcijski načrt, ki je osnova za pripravo finančnega načrta, je programski svet potrdil. 

Veselice bo konec najkasneje čez dve leti

Pozitivnega mnenja pa programski svet ni dal niti k drugemu predlogu finančnega načrta, ki ga sicer sprejema nadzorni svet, in pričakovati je, da bodo Kadunca zavrnili tudi nadzorniki. Po mnenju večine v obeh organih bi namreč RTV morala racionalizirati poslovanje in se pripraviti na obdobje, ko ne bo imela več kapitalskih naložb, s katerimi bi pokrivala izgubo. Ob takšnem tempu bi se to zgodilo že čez dve leti.

Odločanje o odgovornosti vodstva je v skladu z zakonodajo v rokah Programskega sveta in Nadzornega odbora RTVS.

Ministrstvo za kulturo o tem, kako bodo ukrepali, če ne bodo zadovoljni s sanacijskim načrtom

"RTV Slovenija ne potrebuje sanacijskega načrta, ker lahko zagotavlja poslovanje brez izgube, oziroma ima sredstva za njeno pokritje iz viškov preteklih let. S planskimi akti pa mora predvideti stabilno poslovanje tudi v prihodnjih letih. V njih mora predvideti delovanje v skladu s svojimi možnostmi, upoštevaje zavezo ustanovitelja, da zagotovi primerno financiranje javne službe," pravijo na RTV Slovenija.

Vse pokuriti, potem bo pomagala država

Zdi se, da je Kadunc prepričan, da vlada ne bo zvišala RTV prispevka, dokler ima RTV še rezerve v kapitalskih naložbah, nato pa je po ustavi in zakonu dolžna poskrbeti za nemoteno delovanje javnega servisa. A Prešiček se očitno s tem ne strinja. Po naših informacijah je Kaduncu celo dejal, da bi bil za nacionalko najboljši grški scenarij. Ob decembrskem obisku v Grčiji naj bi se minister celo podrobneje pozanimal, kako je Grčija ukinila nacionalno televizijo z 2700 zaposlenimi in jo nato preoblikovala v manjši servis. A Kadunc vztraja: "Vse to, kar se govori po medijih, danski model in podobno, vse to smo že naredili. Če se primerjamo z letom 2010, poslujemo z desetimi milijoni manj denarja od RTV prispevka."

Ministru Prešičku se sicer zaradi očitkov mobinga in prevažanja inštrumenta s službenim avtomobilom trese stolček, celo Dejan Židan, predsednik stranke SD, ki ga je predlagala za ministra, je dejal, da je storil napako in da bi moral zanjo plačati, odločitev, ali je teža napake takšna, da bi moral odstopiti, pa prepustil predsedniku vlade. 

ministrstvo za kulturo Šarec hoče pojasnila Slovenija Šarec Prešička poziva k razjasnitvi razmer na ministrstvu za kulturo

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 34
  • Rudnik12 02:49 27.januar 2019.

    Sedaj je jasno, zakaj so presicka tako mocno obravnavali v Tarci in nasploh v vseh informativnih oddajah.

  • Avatar Lisawalla
    Lisawalla 00:27 26.januar 2019.

    Želite najti žensko za eno noč? Dobrodošli v ==> www.3xDate.top

  • blayo 19:15 25.januar 2019.

    Mene v bistvu samo čudi, zakaj tako različni interpretaciji sklepov s sestanka, na katerem sta bili obe strani prisotni?? Zgleda tako, kot da bi ena stran govorila svahili, druga pa finsko...