Slovenija
33 ogledov

Rudnik "po nesreči" za prodajo

rudnik idrija Žurnal24 main
Idrijski rudnik živega srebra se je na prodajni listi znašel po administrativni napaki.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport pripravlja vladno gradivo v katerem bo predlagalo umik idrijskega rudnika živega srebra iz klasifikacije naložb Slovenskega državnega holdinga.

"V sklop idrijskega rudnika sodijo spomeniki in spomeniška območja tehniške dediščine, ki jim je bila z vpisom na Unesco Seznam svetovne dediščine priznana izjemna univerzalna vrednost," so zapisali v izjavi za javnost. "Zaradi celovitega varstva kulturne dediščine in naravnih vrednot, povezanih z idrijskim rudiščem, kot tudi upravljanja s Svetovno dediščino, ministrstvo ne glede na dejstvo, da ni mogoče pričakovati, da bi za rudnik v zapiranju zares našli kupca, meni, da to podjetje ne more biti predmet prodaje."

Kot so pojasnili, je pri pripravi klasifikacije naložb SDH očitno prišlo do administrativne napake.

V klasifikaciji SDH so se sicer znašli še nekateri drugi rudniki v zapiranju, vsi v stoodstotni državni lasti - Kanižarica, Senovo, Zagorje in Trbovlje-Hrastnik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.