Slovenija
10 ogledov

Rupel in Kouchner o sodelovanju

Dimitrij Rupel in Bernard Kouchner sta se pogovarjala tudi o aktualnih dogodkih Žurnal24 main
Slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel ter njegov francoski kolega Bernard Kouchner sta se na Brdu pri Kranju pogovarjala o "sodelovanju Slovenije in Francije v letošnjem letu, ko državi druga za drugo predsedujeta Svetu EU."

V kratkem sporočilu za javnost, ki so ga zapisali na zunanjem ministrstvu, so še dodali, da je pogovor potekal tudi o "aktualnih dogodkih v mednarodni skupnosti".

Slovenija in Francija imata kot predsedujoči EU - januarja je krmilo unije za pol leta prevzela Slovenija, julija pa ga bo predala Franciji - skupno nalogo, da bdita nad procesom ratifikacije in uveljavljanja nove Lizbonske pogodbe, tako da bo ta dejansko lahko začela veljati 1. januarja 2009, kar so kot cilj potrdili evropski voditelji na decembrskem vrhu.

Francija in Slovenija kot zaporedni predsedujoči uniji usklajujeta prednostne naloge in se sproti obveščata, kakšen je napredek na posameznih področjih. Slovensko predsedstvo si je kot prednostne naloge poleg spremljanja procesa ratifikacije Lizbonske pogodbe zadalo še Zahodni Balkan, lizbonsko strategijo za večjo konkurenčnost EU, energetsko-podnebni sveženj in medkulturni dialog.

Pariz pa se bo med svojim predsedovanjem uniji po napovedih osredotočil na štiri področja: rast in zaposlovanje, zaščito državljanov, Evropo prihodnosti in vpliv Evrope na mednarodni sceni. Francija namerava svoje predsedovanje izkoristiti tudi za nadaljevanje razprave o vplivu močnega evra na gospodarstvo.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.