Slovenija
14010 ogledov

Rupnik obsojen za enega najhujših zločinov v katoliški cerkvi

Marko Rupnik Profimedia
Dal je odvezo ženski, ki je imela z njim odnose seksualne narave, dati odvezo sostorilcu pa je eno najhujših kaznivih dejanj v katoliški cerkvi.

Po poročanju agencije Associated Press je vodja jezuitskega reda Arturo Sosa v sredo priznal, da je bil znani slovenski jezuitski duhovnik Marko Ivan Rupnik obsojen za enega najhujših zločinov v katoliški cerkvi že dve leti, preden se je Vatikan odločil, da umakne drugo tožbo proti njemu zaradi domnevnega zlorabe drugih odraslih žensk pod njegovo duhovno oskrbo.

Vatikan je Rupnika obsodil in kaznoval leta 2019. Razlog? Dal je odvezo ženski, ki je z njim imela odnose seksualne narave, odveza sostorilca pa je smatrana kot eno najhujših kaznivih dejanj v katoliški cerkvi. Posledica je izobčenje.

Po tem, ko se je Rupnik pokesal, so ga po besedah Sose sprejeli nazaj. 

Rupnik, o katerem smo pred časom že poročali v povezavi z drugo afero, je eden najbolj priznanih mozaičarjev znotraj katoliške cerkve. Rupnik je bil osumljen psihičnega in spolnega nasilja, njegove žrtve pa naj bi bile po poročanju La Repubblice nune skupnosti svetega Ignacija Lojolskega. Zadevo je vatikanski urad za spolne zločine zavrgel zaradi zastaranja.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 17
  • Pierre 09:23 16.december 2022.

    Zakaj smo Slovenci (RKC) pregnali protestante z ognjem in mečem?

  • Ender3 16:12 15.december 2022.

    Od kdaj je seks zločinsko dejanje ?. Saj ne živimo v srednjem veku. Seksualni nagon je, nekaj fundamentalnega posebno in tudi za, ohranjevanje človeške vrste..

  • Avatar Leon
    Leon 15:21 15.december 2022.

    Dal je odvezo ženski, ki je imela z njim odnose seksualne narave, dati odvezo sostorilcu pa je eno najhujših kaznivih dejanj v katoliški cerkvi. Torej kaznovanje pedofilstva je domeni vsakega posameznika ? Torej Starši zlorabljenih otrok morate sami ukrepati zoper ...prikaži večer verske predatorje ?