Slovenija
217 ogledov

Rušenje "črne" romske hiše

1/13
Žurnal24 main
Po naročilu inšpektorata za okolje in prostor je pod gradbenimi stroji padla hiša – črna gradnja Damjana Hribarja. Predvidena je bila odstranitev le enega objeta, so sporočili iz okoljskega inšpektorata.
Fotografije rušenja si oglejte TUKAJ.

Zgodaj zjutraj so se na bencinskem servisu pri viaduktu Bezgavec v Novem mestu zbrali gradbinci in policisti, ki so se nato odpravili v romsko naselje Žabjak. Njihov cilj je bilo rušenje črne gradnje.

Republiški inšpektorat za okolje in prostor iz Ljubljane je pred dobrimi 14 dnevi izdal nalog za rušenje črne gradnje. "Objekt je zgrajen v območju, na katerem gradnja po veljavnih predpisih ni mogoča, tako investitor gradbenega dovoljenja ne more pridobiti. Danes je v izvršilnem postopku po odločbi gradbene inšpekcije v romskem naselju Žabjak predvidena odstranitev le enega objekta," so nam zatrdili na Inšpektoratu RS za okolje in prostor.

"Hotel sem jo odstraniti sam"
Damjan Hribar iz romskega naselja Žabjak bi moral nezakonito zgrajeno hišo, ki je nastala kot prizidek k njegovi hiši, po odločbi inšpektorata za okolje in prostor porušiti do letošnjega 3. avgusta. Po obisku inšpektorja tistega dne je sicer hiši razkril streho, a je pri tem do danes tudi ostalo.

"Črno gradnjo sem nameraval odstraniti, a počasi, saj sem ves čas upal, da mi jo bo uspelo legalizirati. Sicer pa se za papirje zanjo borim že osem let," nam je povedal Hribar.

Rušenje, ki traja že vse od zgodnjih jutranjih ur, spremlja tudi večje število policistov, po naši oceni okoli petdeset. Dogodek je pritegnil pozornost tako prebivalcev omenjenega naselja, ki ga spremljajo z oddaljenosti, kot tudi voznikov mimovozečih vozil na cesti Novo mesto–Mirna Peč.

Za zdaj brez incidentov
"Skladno z določili zakona o policiji policisti zagotavljajo pomoč na podlagi pisnega zahtevka upravičenca – Inšpektorata RS za okolje in prostor. Zahtevek za asistenco policije pri prisilni odstranitvi nelegalno zgrajenega objekta je bil posredovan v zakonsko določenem roku, v njem pa so navedeni razlogi za zagotavljanje pomoči,"
so nam policijsko asistenco obrazložili na PU Novo mesto.  "Zaradi operativnih razlogov vam podrobnosti o aktivnostih policistov ne moremo posredovati," zatrdi Alenka Drenik, tiskovna predstavnica PU Novo mesto, in doda, da do tega trenutka v bližini črne gradnje ni prišlo do nobenih incidentov.

V letu 2009 je bilo v postopkih gradbene inšpekcije prisilno izvršenih 50 inšpekcijskih odločb –odstranitev objektov ali delov objektov, 400 so jih zavezanci izvršili sami.

Večji del zgrajen nelegalno
Po navedbah inšpektorata je v delu romskega naselja Žabjak – Brezje večji del stavb zgrajen nelegalno, v drugem delu romskega naselja, pod cesto, pa je večina stavb legalno zgrajenih. Zadnja prisilna odstranitev stanovanjske hiše v tem naselju je bila leta 2004, v letu 2006 so zavezanci v inšpekcijskem postopku sami odstranili dva objekta.

"V postopku gradbene inšpekcije je večji del objektov, število postopkov se stalno spreminja. V letu 2009 so bile za objekte v tem delu naselja izdane tri odločbe gradbene inšpekcije," do še dodali na inšpektoratu.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.