Slovenija
14 ogledov

Rušijo ga "notranji"

Po predlogu novele zakona o integriteti bo nad predavanji bedel Goran Klemenčič. Žurnal24 main
Odziv KPK. "To je zlonamerno rušenje ugleda komisije. Usmerjeno je proti vodstvu."

"Zavračamo navedbe, da fingiramo javne razpise, da smo komu na komisiji urejali službe za nedoločen čas in da so javni razpisi pesek v oči," se je odzval podpredsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Rok Praprotnik. Da so bili vsi razpisi za delovna mesta transparentni in da so bili izbrani najboljši kadri, je zatrdila tudi druga podpredsednica Liljana Selinšek.

So pa medtem že ugotovili, da je bil anonimni vir, ki nam je poslal imena oseb, ki bodo izbrana na štirih javnih razpisih, "iz notranjih vrst" KPK. Za koga gre, molčijo, o ukrepih pa se bodo odločali, ko se vrne predsednik Goran Klemenčič. "Ne pričakujte pa, da bomo izvajali kakšne maščevalne ukrepe," je zagotovila Selinškova.

"Klepet ob kavi"

Na naše vprašanje, kako si razlagajo, da so anonimneži že vnaprej stoodstotno natančno napovedali, kdo bo na štirih javnih razpisih dobil službo, je Praprotnik odgovoril, da je bilo na kolegijih večkrat povedano, da se pripravljajo javni razpisi. Zaposleni pa naj bi se nato ob kavi pogovarjali, kdo se bo kam prijavil in kdo bi se lahko prijavil. "Kaj pa tvegaš, če potem napišeš anonimko. In če uganeš, si genij," je dodal. Da so dve osebi najprej zaposlili v kabinetu, pa se je zgodilo, ker ob njunem prihodu na KPK ta še ni imela nove sistemizacije.

Zlonamerno rušenje KPK

Na KPK menijo, da bi oseba, če bi že imela kakršnekoli dvome o razpisih in bi bila dobronamerna, na to opozorila vodstvo, ker pa je šla v medije, "to razumemo kot zlonamerno rušenje ugleda komisije, ki je bistven, da nam prijavitelji sploh zaupajo", je prepričan Praprotnik. Selinškova pa meni, da je vse to uperjeno proti vodstvu, saj se v službo "ni mogoče več hoditi le štempljat".

Komentarjev 1