Slovenija
61 ogledov

Rutar v konfliktu z Rutarjem

Jožko Rutar Nik Rovan
Slovenski filmski center. Ker Jožko Rutar kot producent še ni končal vseh projektov, bo kot direktor SFC v konfliktu interesov.

Slovenski filmski center (SFC) bo 1. julija dobil novega direktorja, producenta in predsednika strokovnega sveta Zavoda Aipa Jožka Rutarja, ki ga je svet SFC izbral med sedmimi kandidati in ga prejšnji mesec predlagal vladi, in sicer kljub možnosti konflikta interesov, ker bi kot direktor SFC odločal tudi o projektih produkcijske hiše Staragara, v kateri deluje kot producent.

Rutar je pred svojim imenovanjem sicer prekinil zakonito zastopanje produkcijske hiše, vendar pa ni dokončal vseh projektov Staragare, ki jih sofinancira SFC, kar pomeni, da možnost konflikta interesov ostaja. Svet SFC je po opozorilu vršilca dolžnosti direktorja SFC Sama Ruglja, da ima Rutar s SFC še dva nedokončno obračunana projekta, o tem obvestil ministrstvo za kulturo, ki je ob tem zagotovilo, da bo to upoštevalo pred sklepanjem pogodbe o zaposlitvi

Konflikt interesov o(b)staja
“Svet SFC je kot možno preprečitev konflikta interesov predlagal, da se za vodenje postopka dokončnega obračunavanja projektov gospoda Rutarja pooblasti nekdo od strokovno ustrezno usposobljenih delavcev SFC,” nastali zaplet pojasnjuje predsednik sveta Igor Šmid in dodaja, da so za mnenje o tem zaprosili tudi protikorupcijsko komisijo.

Protikorupcijska komisija naj bi, kot smo izvedeli, odločila, da možnost konflikta interesov v Rutarjevem primeru obstaja, najboljša rešitev za zaplet pa bi bila po mnenju Ruglja ta, da bi Rutar kot direktor SFC odločitve, povezane s projekti njegove producentske hiše, prepustil svetu SFC.

Razpisi stojijo
Čakanje na novega direktorja SFC, ki bi se ob morebitnem vnovičnem razpisu še bolj zavleklo, povzroča tudi nelagodje med filmarji, ki čakajo na letošnje razpise SFC, vendar Rugelj pojasnjuje, da razpisi niso več odvisni od SFC.

“Da lahko objavimo nove razpise, morata biti v Uradnem listu objavljena še dva pravilnika, kdaj se bo to zgodilo, pa je težko reči. Zdaj poteka medresorsko usklajevanje,” pravi, o tem, da bi denar, namenjen za letošnje razpise, zaradi zamud enostavno propadel, pa po njegovem še ne gre razmišljati: “Da bi napovedovali katastrofičen scenarij, se mi zdi nesmiselno in niti ni dobro za vse skupaj. Zadeva je na točki, ki je zunaj delovanja SFC. Mi smo dali vse od sebe že kak mesec nazaj, zdaj pa lahko samo čakamo.”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.