Slovenija
25 ogledov

S 370 delavci do konca tedna v stečaj

Protest Radeče Pergam Boštjan Tacol
Vodstvo tovarne Radeče Papir bo do konca tedna podalo predlog za stečaj, saj jim Nova Ljubljanska banka (NLB) ni odobrila nekaj manj kot 800 tisoč evrov posojila za obratna sredstva.

NLB je že pred tednom dni radeško papirnico s 370 delavci tudi pisno obvestila, da ji ni pripravljena odobriti približno 780 tisoč evrov posojila za obratna sredstva, ki bi papirnico skupaj s posojili Nove Kreditne banke Maribor in Abanke Vipa – vsaka bi prispevala po milijon evrov – rešilo pred stečajem.

"Nemogoči pogoji NLB"

Pogoji NLB za odobritev posojila so nemogoči in v delu, ki se tiče zahtevanega solidarnega poroštva za trimilijonsko posojilo, tudi pravno sporni, pravijo v papirnici, kjer skupaj z lastnikom, družbo G-M&M, sprejema pogoje ostalih dveh bank. Novopostavljeni pogoj NLB je za G-M&M in tudi njeno banko upnico Abanko Vipa nesprejemljiv in nezakonit.

Družba G-M&M, ki zaposluje 60 ljudi, bi s prevzemanjem finančnih poroštev v visokih zneskih tveganje svojega poslovanja povečala do te mere, da bi lahko bilo ogroženo tudi njeno poslovanje. Ob tem pa Abanka Vipa kot največja upnica družbe ne soglaša z dodatnim dajanjem poroštev.

Iz prisilne poravnave v stečaj

Po oceni enega od direktorjev tovarne Janeza Pezdirca načrta finančne reorganizacije podjetja, na katerem je temeljila prisilna poravnava, ni možno uresničiti, zato bodo Okrožnemu sodišču v Celju predlagali prekinitev prisilne poravnave in uvedbo stečaja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.