Slovenija
22 ogledov

S Čeferinom nad študente

"Karkoli že srečanje študentov jutri bo, to zagotovo ne bo legitimna in zakonita Žurnal24 main
Študenti. V sredo bodo verjetno spremenili ustavo, čeprav brez Ljubljančanov.

V sredo ob 16. uri bo v prostorih upravne enote Vič - Rudnik skupščina Študentske organizacije Slovenije (Šos). Katja Šoba, predsednica Šosa, zatrjuje, da je bila skupščina sklicana zakonito, v Študentski organizaciji Univerze v Ljubljani (ŠOUL), vztrajajo, da ne, in poslance svarijo pred kazensko odgovornostjo.

Procedura pred vsebino
Kot pojasnjuje Šoba, iz študentske ustave izhaja, da je skupščina sklicana že, ko predsednik Šosa pozove vse štiri predsedujoče: tri iz posameznih zborov in sveta zveze študentskih klubov Škis, da skličejo svoje poslance.

Četudi predsedujoči ljubljanskemu študentskemu zboru svojih poslancev ni sklical, Šoba vztraja, da je skupščina sklicana zakonito. Prav tako bodo po njeno skupščina sklepčna in veljavni vsi sklepi, ki jih bo sprejela, čeprav brez ŠOUL. Ta je namreč zaradi izbrisa pred manj kot 15 meseci še vedno brez pravice veta.

null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Na ŠOUL se s Šobino interpretacijo ustave ne strinjajo. “Če eden izmed predsednikov študentskega zbora (ljubljanski, op. a.) skupščine ne skliče, potem ta ni veljavno sklicana,” pravi Jernej Štromajer s ŠOUL.

Poslanci preostalih zborov so od odvetniške družbe Čeferin po pooblastilu ŠOUL prejeli poziv, naj se skupščine ne udeležujejo, saj bi utegnili kazensko in odškodninsko odgovarjati. Nekateri pa so dobili podoben poziv od Blaža Žibreta, prav tako odvetnika ŠOUL.

Poslanci ljubljanske organizacije se skupščine ne bodo udeležili, pričakujemo pa jih lahko kot opazovalce, je povedala ena od poslank. Danes sicer še ni bilo jasno, ali ne bo skupščina morda celo zaprta za javnost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.