Slovenija
24 ogledov

S ceste v toplo stanovanje

“Zdi se mi, da gre vse skupaj v pravo smer,” pravi Marko Gorjup, eden od stanova Žurnal24 main
Brezdomci. Leto in pol lahko bivajo v stanovanjih iz projekta Kraljev ulice.

“Zavetišča in zasilne oblike nastanitve so nujne za začetek, toda če ni določene stopnje naprej, se je ljudem zelo težko izviti iz začaranih krogov brezdomstva,” pravi Špela Razpotnik, vodja programa nastanitvene podpore za brezdomne pri društvu Kralji ulice.

V sklopu programa so zato brezdomcem omogočili bivanje v najetih stanovanjih eno leto in pol, po tem obdobju pa naj bi se stanovalci bivanjsko osamosvojili.

Upoštevati morajo pravila
Trenutno v petih takšnih stanovanjih po besedah Razpotnikove živi 14 ljudi. Dva brezdomca sta bila iz programa izključena, ker se nista držala pravil, trije pa so predčasno našli boljšo možnost.

Sami plačujejo stroške
Stanovalci ne plačujejo najemnine, ampak stroške bivanja, ki so postopoma večji. Kot pravi Bojan Dekleva s pedagoške fakultete, je prispevek stanovalcev po enem letu in pol takšen, da bi si bivanje lahko plačevali sami tudi zunaj programa.

Stanovalci se s strokovnimi delavci srečujejo na tedenskih sestankih, pred vselitvijo pa se morajo vključiti tudi v pripravljalno skupino. To oblikujejo enkrat na leto od vseh prijavljenih, ki se vpišejo v dnevnem centru Kraljev ulice.

Stanovanja je društvo najelo na prostem trgu. “Na žalost,” pravi Razpotnikova, saj bi bilo lažje, če bi bila stanovanja subvencionirana. Skupaj z državo in mestom si bodo prizadevali najti kakšno rešitev.

Projekt bodo sicer nadaljevali s sredstvi mesta ter ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, načrt društva pa je še, da bi razvili vmesno fazo nastanitve: med podprtimi stanovanji in bivanjsko avtonomijo.

Prostori, če bo zima huda
Dodatne prostore za brezdomce nameravajo po besedah župana Zorana Jankovića v mestu pripraviti, če bo zima huda.

Ti bodo v bližini zavetišča za brezdomce na Poljanski cesti in na Hrenovi ulici, prostora pa bo za okoli 60 ljudi. Janković je dodal, da jih bodo uredili le, če bo zima res huda in če bo potrebnih več postelj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.