Slovenija
15962 ogledov

S katalogom živil konec goljufanja pri javnem naročanju?

jogurt Anže Petkovšek
Na GZS bodo danes predstavili Katalog živil za javno naročanje, ki so ga pripravili na Zbornici kmetijskih in živilskih podjetjih.

Napovedujejo, da je to strokovno in učinkovito orodje za pripravo javnega naročila za 780 javnih zavodov, ki so že dobili dostop. Omogoča namreč pravilno poimenovanje živil in fleksibilno oblikovanje sklopov za javno naročanje. Za dvajset odstotkov vrednosti naročila, ki ga je mogoče izločiti in kupiti lokalno, pa omogoča neposredno pošiljanje povpraševanja kmetijam, zadrugam ali podjetjem.

Bo Katalog živil za javno naročanje preprečil zlorabe? Kot smo poročali že lani, lahko naročnik zahteva točno tak jogurt, kot ga ima le en ponudnik in tako vnaprej izbere zmagovalca javnega razpisa.

Veliko pomaga že pravilno poimenovanje

"Vse podrobnosti težko predvidevamo v naprej. V nekem smislu bo to onemogočalo že pravilno poimenovanje živil," so pojasnili na ministrstvu za kmetijstvo in dodali, da uporaba kataloga ne bo obvezna.

"Javnim zavodom bo omogočil pravilno poimenovanje živil, oblikovanje sklopov in pomoč pri oblikovanju meril. V kasnejši fazi tudi izpis šifer za naročanje, ean kod, hranilnih vrednosti, alergenov itd. Spletni katalog bo zelo uporabno orodje pri izvajanju analize trga in pridobivanju podatkov o živilih. Omogočal bo tudi neposredno pošiljanje povpraševanj za izločena živila oziroma izločene sklope, ki jih javni zavodi lahko nabavijo neposredno na kmetijah, zadrugah ali živilskih podjetjih brez postopkov javnega naročanja. Njegovi snovalci načrtujejo tudi povezavo z nekaterimi obstoječimi aplikacijami, ki jih uporabljate v vaših zavodih, npr. spremljanje realizacije pogodb, knjigovodstvo, uporaba receptur in priprava jedilnikov. Vsekakor pomeni Katalog živil za javno naročanje velik korak naprej pri poenostavljanju postopkov javnega naročanja. Obenem ga jemljemo kot orodje, ki bo omogočilo boljše uveljavljanje načela kratkih nabavnih verig in povečevanje deleža lokalne oziroma slovenske hrane," še pravijo na ministrstvu za kmetijstvo.

mlecni izdelki, jogurt, jogurti, Javno naročanje Slovenija Tako se "goljufa" pri naročanju hrane

Poznavalec, ki še ni imel vpogleda v katalog, opozarja, da noben katalog ne more rešiti nepripravljenosti zavoda ta izboljšanje prehrane in ne more odpraviti problema neustrezne izobrazbe oziroma osveščenosti odgovornih za prehrano.

Fotografija je simbolna.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Džoser
    Džoser 08:04 14.december 2017.

    Lahko naredijo katalog kakršen koli. Lopovske administracije in trgovcev ne bodo nikoli omejili.Potrebovali bi "čisto majhnega Adolfa",njemu bi morda uspelo.Lopov se spreobrne,ko se v jamo zvrne.