Slovenija
17 ogledov

S koledarjem po balkansko

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Anarhija. Ministrstvo je predpisalo, da se šolsko leto konča 24. junija; nekateri učenci ga bodo prej.

"Prej ko izpustite vajeti iz rok in napoveste, da je šolskega leta konec, prej se v šoli začne anarhija. Do oblasti se vedemo kot Balkanci, v slogu 'ne priznajem ovaj sud' (ne priznavam tega sodišča, op. p.). To je zame ena velika šlamparija, sam sem velik legalist in mislim, da bi morali biti moji kolegi ravnatelji prav tako in se pravilnika o šolskem koledarju držati, ne pa da bodo nekatere šole pouk končale prej," je oster Dušan Merc, ravnatelj ljubljanske Osnovne šole Prule.

Ministrstvo ne ve

O tem, da bodo na nekaterih šolah učenci spričevala dobili prej, na ministrstvu za šolstvo ne vedo nič. "Zadnji dan pouka je določen s pravilnikom o šolskem koledarju. Šole so glede koledarja za vsako šolsko leto posebej seznanjene s podrobnejšimi navodili, ki jih izda minister, pristojen za izobraževanje," poudarjajo na ministrstvu. Pravila so jasna – osnovna šola pouk izvaja v dveh ocenjevalnih obdobjih: prvo traja od 1. septembra do 31. januarja, drugo pa od 1. februarja do 24. junija; razen za učence devetega razreda, ki pouk končajo 15. junija.

"Naš predmetnik je obsežen, najbolj v Evropi, v njem je ogromno balasta in dejansko je glede na snov okoli deset učnih delovnih dni premalo," dodaja Merc. Ne strinja se s tistimi, ki se jim šolskega leta ne zdi smiselno podaljševati na predpraznični ponedeljek. Šola je najpomembnejša vzgojna ustanova, otroci pa imajo po njegovem mnenju prostih dni tudi v tem primeru povsem dovolj.

Nekdanji minister Žiga Turk se je komentarja vzdržal.

Komentarjev 10
  • varan 10:38 05.junij 2013.

    Ne balkan, Bronx, Soveto....

  • Oseba_ 10:13 05.junij 2013.

    slovenija = balkan , ti, ki pišeš te " članke "....kdo te je zaposlil tukaj ?

  • Darja Jensterle 10:04 05.junij 2013.

    Glede na to,da je zadnji šolski dan 24.6.2013 ponedeljek in da bo tedaj le podelitev spričeval,bi bilo pametneje,da bi spričevala podelili v petek,saj marsikdo še lovi cenejše termine dopusta v juniju...