Slovenija
85 ogledov

S kranjskim županom nočejo več sodelovati

Boštjan Trilar Žurnal24 main
Iz koalicije s kranjskim županom Boštjanom Trilarjem sta izstopili NSi in Desus. "Za Kranj ni dobro niti če gre niti če ostane. Slovenska volilna zakonodaja žal nima mehanizma za odpoklic župana, zato mora biti ta odločitev njegova," poudarja Marjan Bajt iz NSi.

Mi smo mu sporočili, da ne uživa več našega županja in da v koaliciji ne bomo več sodelovali, je odločen Bajt, ki se je s Trilarjem zjutraj srečal.

SMC je medtem zahteval sklic izredne seje, ki bo na dnevnem redu predvidoma naslednjo sredo.

"Župan me je vprašal za mnenje, kaj naj tam naredi. Odgovoril sem mu, da lahko zastavi le eno vprašanje in sicer, ali ima še zaupanje svetnikov ali ne. Na to vprašanje bo dobil odgovor, odločitev pa je njegova," nam je povedal Bajt.

Zanimalo nas je, če mu je Trilar pojasnil zakaj ni odstopil že v petek.

"Ta odločitev ni enostavna. Tudi meni so se v glavi odvili različni scenariji, kaj se bo zgodilo v Kranju, če odstopi in kaj, če ne. V vsakem primeru nastane mrtvi tek v delovanju občine," odgovarja in dodaja, da je bilo županovo ravnanje na vsak način moralno sporno ter da so se zato tudi odločili zapustiti koalicijo.

Kako bodo glasovali na izredni seji naslednjo sredo se bodo v mestnem odboru še odločili.

Desus: Vprašanje, kaj je manjše zlo!

Podobno razmišljajo v Desusu. "Sprva smo nameravali počakati na častno razsodišče in uradno policijsko poročilo, toda glede na to, da je situacija več kot očitna, smo se odločili, da izstopimo iz koalicije. Hkrati bi rad poudaril, da župana ne pozivamo k odstopu, to prepuščamo njemu," nam je pojasnil šef kranjskega Desusa Jožef Rozman.

Na vprašanje, mar to ne pomeni ne tič ne miš, odgovarja, da bi odstop župana za Kranj pomenil mrtvi tek vsaj do konca leta, morda še dlje, zastali bi vsi projekti. "Ko vse to vržete na tehtnico, je vprašanje, kaj je manjše zlo," poudarja Rozman.

Hkrati pa zagotavlja, da ga bo, če se bo izkazalo, da se z županom ne da delati oziroma da ni zagotovil, da bi projekti tekli naprej, tudi Desus pozval k odstopu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Avatar olor
    olor 13:39 16.februar 2016.

    NSi, Desus in ostali, imamo poslance v parlamentu pa naj izglasujejo zakon za odpoklic župana. Bi, le ni politične volje. Torej kaj se napihujejo ti občinski funkcijonarji.

  • jezero 07:41 16.februar 2016.

    Najprej naj odstopijo lopovi v vladi- med drugimi seveda. Oni so kradli TREZNI. Kranjski župan pa ni lopov.

  • h3o 00:14 16.februar 2016.

    tudi po smrti ne bodo odstopili!