Slovenija
25 ogledov

S krpanjem cevi nad pomanjkanje vode

Zalivanje Shutterstock
Dobava vode za zdaj ni motena, vendar so zmogljivosti marsikje na robu.

“V Kranju še nismo na dnu, se mu pa bližamo,” pravi Roman Šter, vodja poslovne enote Vodovod pri javnem podjetju Komunala Kranj. Zato že razmišljajo o preventivnih ukrepih – do konca tedna sicer še ne; upajo namreč, da se bo zaradi napovedanega deževja stanje popravilo. V nasprotnem primeru bi sredi prihodnjega tedna lahko uvedli prepoved zalivanja zelenic in pranja avtomobilov.

Plujejo na robu

Na padavine upajo tudi v Radovljici in Škofji Loki. “Shajamo. Oskrba z vodo ta trenutek ni ogrožena, vendar ob konicah, po 18. uri, omrežje težko zmore obremenitve,” pravi Drago Finžgar, direktor Komunale Radovljica. Za zdaj ne razmišlja o omejitvah, poziva pa k premišljeni porabi vode.

V Škofji Loki “plujemo na robu tistega, kar lahko dobavljamo”, je zaskrbljen vodja vodovoda Tomaž Žumer. “Ne delamo drugega, kot iščemo okvare, da bi čim bolj preprečili izgube v omrežju, ki je zelo staro. To nam za zdaj dobro uspeva. Kako dolgo lahko zdržimo, je težko oceniti,” dodaja.

Sanirajo okvare

Na račun sanacije okvar in zmanjševanja izgube se težavam pri oskrbi z vodo uspešno izogibajo tudi na Jesenicah. “Izdatni vodni viri za zdaj zadovoljujejo vse potrebe,” pravi Ivan Hočevar, direktor komunalnega podjetja Jeko-in, in ocenjuje, da bi lahko brez padavin zdržali vsaj 14 dni. Na Jesenicah so za investicijsko vzdrževanje vodovodnega omrežja letos odšteli 40 tisoč evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.