Slovenija
34 ogledov

S peresom proti meču

Tomo Križnar je v Darfurju mlade učil uporabljati tehnično opremo, da bi lahko s
1/7
Žurnal24 main
Posnetki lahko pridejo do medijev od koderkoli na svetu, izjema je le Darfur, pravi Tomo Križnar.
"Vse ni šlo povsem po načrtih, ker nimamo dovolj podpore pri mobilnih operaterjih. Ti bi nas lahko podprli, pa nas iz neznanih razlogov ne," nam je danes iz Čada po telefonu povedal Tomo Križnar.

Pred kratkim je Križnar v Darfurju končal projekt Antena Janeza Drnovška. V pokrajino je odnesel telefone, prenosne računalnike in videokamere, "da bi uporniki lažje komunicirali s preostalim svetom in da bi resnice iz Darfurja prišle na dan," kot nam je razložil njegov sin Jan.

Vsakodnevno bombardiranje
"Dejstvo je, da obstaja tehnologija, s katero se da posredovati posnetke s kraja dogajanja neposredno vsem svetovnim medijem. To se dela v Libanonu, to se dela v Iraku in tudi na planinskih območjih severnega Pakistana. V Darfurju pa kot da to ne sme uspeti," je kritičen Križnar.

"Ljudi tukaj vsak dan bombardirajo," opozarja Križnar in dodaja, da so edini stik s svetom kartice predplačilnih satelitskih telefonov, polnilne kartice pa jim pošiljajo sorodniki iz tujine.

"To ni dovolj. Treba je pridobiti tiste, ki imajo v rokah satelitsko telefonijo. Zato se tudi vračam domov," nam je še povedal Križnar.

Večina iz filma že mrtvih
"Nič si niso zapisovali, spočiti, skoraj deviški možgani so skenirali, dokler si po treh dneh eden ni montiral za pol dlani velike Canonove digitalne FS100 v turban na glavi, drugi pa si je enako kamero z izolirnim trakom zalepil na svoj kalašnik," je v pismu medijem po prihodu v Čad zapisal Križnar.

"Večina mladih inteligentnih fantov in deklet, ki jih lahko vidite pričati v celovečernem dokumentarnem filmu, ki smo ga naredili z Majo Weiss in Petrom Bratzom, je v teh treh letih padla v bojih tu in tam po Darfurju," je še zapisal Križnar.

Bašir se svobodno giblje
Sudanski predsednik Omar Al Bašir se je danes udeležil srečanja v Katarju, kjer so razpravljali o obtožnici, ki jo je proti njemu zaradi zločinov v Darfurju vložilo mednarodno kazensko sodišče. Vseh 22 članic Arabske lige naj bi se sicer že dogovorilo, da zapornega naloga proti Al Baširju ne bodo upoštevale.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.