Slovenija
78 ogledov

S plačilom pregleda preskakovali vrste

zdravstvo Saša Despot
Pri koncesionarju je dve tretjini bolnikov prišlo na pregled ne da bi bili vpisani v čakalni seznam, veliko je bilo takih, ki so bili pred tem pri njih na samoplačniškem pregledu.

Računsko sodišče je v reviziji poslovanja dermatološke ambulante s koncesijo Dermatologija Bartenjev-Rogl ugotovilo nepravilnosti pri vodenju čakalnih seznamov bolnikov. Kar 67,4 odstotka bolnikov je prišlo na pregled ne da bi bili vpisani v čakalni seznam, med njimi je bilo več takih, ki so bili pred tem pri izvajalcu na samoplačniškem pregledu. Državni revizorji na podlagi prejete dokumentacije ocenjujejo, da je med bolniki, ki so prišli na obravnavo v dermatološko ordinacijo Bartenjev-Rogl brez predhodnega vpisa na čakalni seznam, večje število takih, ki so bili pred tem pri izvajalcu na samoplačniškem pregledu. Ti so v izvidu dobili navodilo, naj pridejo na prihodnji pregled z napotnico oziroma so mimo vrste prišli na podlagi dogovora z zaposlenimi pri izvajalcu. Zdravnik je v izvid tudi napisal okvirni termin za pregled, v revizijskem poročilu navaja računsko sodišče.

Razlika celo v primeru suma na raka

Poleg tega so v omenjeni dermatološki ambulanti neenakopravno obravnavali bolnike s sumom na maligno obolenje. Večina teh bolnikov po ugotovitvah državnih revizorjev sploh ni bila vpisana na čakalni seznam za prvi pregled v okviru javnega zdravstva. Med tistimi, ki so bili na čakalni seznam vpisani, pa so nekateri prišli na vrsto v roku enega meseca. Vsaj dva bolnika, ki sta kljub jasni oznaki na napotnici, da gre za sum na maligno kožno spremembo, pa sta namesto do enega meseca na pregled čakala čakala 92 in 96 dni, izpostavlja računsko sodišče.

78 so jih postavili v vrsto za dve leti, druge obravnavali hitreje

Računsko sodišče je v reviziji pregledalo poslovanje Dermatologije Bartenjev-Rogl v obdobju od 1. avgusta 2013 do 31. januarja 2014. Na dan 1. avgust 2013 naj bi na prvi pregled pri njih čakalo 78 bolnikov s stopnjo nujnosti redno, njihova pričakovana čakalna doba pa je na ta dan znašala več kot dve leti (730 dni).

A v omenjeni dermatološki ordinaciji so v šestmesečnem obdobju bistveno hitreje kot ostale bolnike obravnaval kar 225 bolnikov, ki so sicer prišli na prvi pregled v okviru javnega zdravstva, a niso bili vpisani na čakalni seznam. Nekateri so prišli na pregled k specialistu celo isti dan, kot jim je bila izdana napotnica. Računsko sodišče je zato ocenilo, da bi izvajalec bolnike, ki so bili 1. avgusta 2013 vpisani na čakalni seznam, lahko obravnaval v roku šestih mesecev, kolikor znaša najdaljša dopustna čakalna doba za stopnjo nujnosti redno.

Malo prvih pregledov in ogromno kontrolnih

Računsko sodišče med nepravilnostmi, ki so jih odkrili v Dermatologiji Bartenjev-Rogl, navajajo še, da so v obdobju med 1. avgustom in 31. decembrom 2013 od skupno 1358 obravnav opravili le 270 prvih pregledov in kar 1088 kontrolnih pregledov. Ocenjujejo, da bi lahko izvajalec, če bi vsaj polovico ordinacijskega časa namenil izvajanju prvih pregledov, precej skrajšal čakalno dobo za stopnjo nujnosti redno.

Odgovor družbe Dermatologija Bartenjev - Rogl :

V Dermatologiji Bartenjev - Rogl so pacienti vpisani v čakalno knjigo, ki je knjiga naročanja in jo vodi za to pooblaščena oseba. Brez čakalne knjige bi bilo nemogoče optimalno organizirati delo v največji slovenski zasebni dermatološki ustanovi. Podatke o vpisu pacientov v čakalno knjigo je mogoče v vsakem trenutku preveriti v računalniškem programu Dermatologije. (Gre za programsko opremo največjega slovenskega dobavitelja tovrstne programske podpore, ki ga uporablja več kot polovica zdravstvenih ustanov v Sloveniji.)

Dermatologija Bartenjev - Rogl ima koncesijo in z Zavodom za zdravstveno zavarovanje podpisano pogodbo, v kateri je natančno določen obseg storitev, ki jih kot izvajalec lahko opravi. Čakalne vrste so posledica omejitev obsega dela iz omenjene pogodbe. Dermatologija Bartenjev - Rogl je s strani pacientov zelo cenjena dermatološka ambulanta, zato čakalnih dob ob sedanjem načinu financiranja zdravstva ne morejo odpraviti. Obseg samoplačniških storitev ni omejen, zato so čakalne dobe krajše. Podatki o čakalnih vrstah so vedno dostopni na spletni strani www.dermatologija.eu

Revizijski pregled Računskega sodišča je trajal več kot leto dni. V tem času je bilo revizorjem dostavljeno vse gradivo, ki so ga želeli, imeli so vpogled v celoten sistem delovanja ustanove in zagotovljeno sodelovanje ekipe. Ključni razkorak, zaradi katerega je postalo poročilo tudi medijsko zanimivo, je nastal ob términih »prvi« pregled in »kontrolni« pregled, ki tudi s strani zakonodajalca nimata tako nedvoumne opredelitve, da bi ga vsi vpleteni enako razumeli. Za medicinsko osebje je prvi pregled tisti, v katerem zdravnik pacientu opredeli njegovo zdravstveno stanje in določi morebitno diagnozo, sledi mu kontrolni pregled. Do tega pa imajo vsaj na RS drugačno stališče. To samo potrjuje, da so predpisi v  zdravstvu neredko nejasni, neživljenjski in med seboj v nasprotju.

Pacienti Dermatologije Bartenjev - Rogl so obravnavani enakopravno in z vso odgovornostjo, ki jo osebju nalaga zdravniška etika ter slovenska zakonodaja oz. predpisi. Vse odločitve so strokovno indicirane in sprejete v dobro pacientov. Do njih so materialno in tudi kazensko odgovorni, zato v primeru nejasnosti predpisov pacientove interese dosledno postavijo v ospredje.

 Mirjam Rogl Butina, dr. med                                                                           Prof. dr. Igor Bartenjev, dr. med.      

Komentarjev 3
  • dragec 12:45 13.marec 2015.

    Ne koncesije - privatizacije

  • mb 11:03 13.marec 2015.

    saj to je čisto normalno v tej državizavarovalnica ima xxxx sredstev in jih xx nameni za neke preiskave. ko se xx potroši je konec.zato so čakalne vrste. če pa imaš €€€ pa plačaš in prideš na vrsto ko ...prikaži več je pač zdravnik prostto je pač slovenistan

  • Papaja Popi 10:32 13.marec 2015.

    In tega je pri nas ogromno, ko te zdravnik ali zobozdravnik napoti, da plačaš da prideš hitreje na vrsto in to seveda pri njemu ali mogoče pri njegovem znancu.