Slovenija
11744 ogledov

S sekiro soseda večkrat po glavi, da je ta umrl

lisice aretacija Profimedia Simbolična fotografija.
Skupaj so pojedli kosilo, nato ga je povabil na vrt, kjer ga je umoril.

Sodni epilog tragičnega dogodka, do katerega je prišlo februarja 2020 na Polzeli. Celjska sodnica Marjana Topolovec Dolinšek je danes na ponovljenem sojenju 45-letnega Andreja Vrščaja s Polzele, ki je obtožen, da naj bi na zahrbten način umoril 69-letnega Vinka Pekliča, obsodila na 23 let in dva mesecev zapora. Na prvotnem sojenju pa je bil obsojen na 23 let in pet mesecev zapora.

Po dejanju se je odpeljal v Avstrijo 

Obdolženi Vrščaj je usodnega dne s prijateljem prišel do hiše na Polzeli, v kateri je tudi prebival. Njegova mati je takrat pred hišo spravljala drva, pri tem pa ji je pomagal sosed. Vrščaj se je odločil tudi sam pomagati pri spravilu drv. Med kosilom je nagovoril soseda, da sta šla skupaj na vrt pred hišo, kjer so pred tem sekali drva.

Obdolženi je nato zgrabil sekiro in z njo večkrat močno udaril soseda po glavi, tako da je ta zaradi poškodb na kraju dogodka umrl. Po dejanju se je Vrščaj z osebnim vozilom odpeljal, policisti in kriminalisti pa so začeli iskalno akcijo. Med akcijo so jih obvestili, da imajo avstrijski varnostni organi v Pliberku v postopku moškega, ki je trdil, da je moril na območju Slovenije. Na podlagi medsebojnih sporazumov o čezmejnem policijskem sodelovanju je avstrijska policija obdolženega, ki je sam nekega občana Pliberka prosil, da pokliče policijo, na mejnem prehodu Holmec predala slovenskim kolegom.

Prišteven, moril premišljeno

Sodnica je pojasnila, da je bil Vrščaj v času umora prišteven ter da je Pekliča umoril premišljeno in na zahrbten način. Kot olajševalne okoliščine pri izreku kazni pa je izpostavila Vrščajevo nekaznovanost, njegovo mešano osebnostno motnjo, hude poškodbe svoji mami pa po oceni sodnice ni storil namerno, ampak ji je to naredil iz nezavestne malomarnosti. Zato mu je tokratno kazen znižala za tri mesece.

Tožilec Gorazd Kacijančič je s sodbo zadovoljen, saj je sodišče sledilo njegovemu predlogu o izreku 23 let in dva meseca zapora. Vrščajeva zagovornica Maksimilijana Kincl Mlakar pa je sodišču predlagala, da se očitano kaznivo dejanje iz umora prekvalificira v uboj na mah, vendar je sodišče to zavrnilo. Kot je dejala za STA, se bo na izrečeno sodbo pritožila.

Prvo obsodbo mu je celjsko sodišče izreklo marca lani, celjsko višje sodišče pa jo je razveljavilo novembra.

Novice: Pri nas. Streljal v avto. Policija Slovenija Policija s pojasnili o uboju znanega slovenskega novinarja

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.