Slovenija
1166 ogledov

S septembrom višje plače za javni sektor

Denarnica Profimedias
V javnem sektorju začenja veljati plačna lestvica, kakšrna je veljala do sredine leta 2013. Najbolj se bo dvig poznal tistim v višjih plačnih razredih. Letos bo to državo stalo dodatnih 13 milijonov evrov.

Spremenjena plačna lestvica je bila z novelo zakona o sistemu plač v javnem sektorju uveljavljena s 1. junijem 2013. Z njo so se plače vsem javnim uslužbencem znižale, a ne vsem enako.

Pri tistih v višjih plačnih razredih je bilo znižanje večje kot pri tistih z nižjimi plačami. Osnovne plače so se namreč do vključno 19. plačnega razreda znižale za pol odstotka, nato pa se je z zmanjšanjem razpona med plačnimi razredi znižanje plač povečevalo progresivno, do slabih petih odstotkov.

Gre za enega od varčevalnih ukrepov, o katerih so se vlada in sindikati javnega sektorja uspeli dogovoriti v okviru pogajanj. Dogovor, ki je vključeval tudi nižje plače, so podpisali v maju 2013 z veljavnostjo do konca leta 2014, a so kasneje ukrep podaljšali do konca letošnjega avgusta.

Finančni učinek sprostitve plačne lestvice v letošnjem letu, torej za tri mesece, znaša 13 milijonov evrov, v prihodnjem letu pa 40 milijonov evrov.

Kdo si najbolj mane roke?

V poletnih mesecih so se že pojavili pomisleki, ker bodo dvig plač najbolj občutil tisti v najvišjih plačnih razredih. Za 65. plačni razred, kamor so po plači uvrščeni predsednik države, predsednik vlade in predsednik DZ, je bruto osnovna plača določena pri 5156 evrih, po dvigu pa bo približno za 263 evrov višja.

Na ministrstvu pri tem poudarjajo, da pri tem ne gre za višanje plač, temveč za sprostitev varčevalnega ukrepa, ki je bil dogovorjen s sindikati in zadeva vse zaposlene v javnem sektorju.

Na ministrstvu so ocenili prihranek z naslova znižane plačne lestvice, in sicer za leto 2013 na 26,2 milijona evrov, ker se je lestvica znižala za pol leta. Za leti 2014 in 2015 pa znaša prihranek 53 milijonov evrov. Za leto 2016 bo prihranek 40 milijonov evrov, ker bodo letos za tri mesece že izplačevali plačo v višini polne plačne lestvice, torej tiste, ki jo je določil Zujf. Po izračunih ministrstva skupen prihranek v letih, ko je bila plačna lestvica znižana, znaša 172,5 milijona evrov.

Na ministrstvu so ob tem poudarili, da gre za oceno, saj je ta izračun odvisen od števila zaposlenih v teh letih in njihovih plačnih razredov, to pa se iz leta v leto spreminja.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 23
  • zdrej 13:35 31.avgust 2016.

    Pa to vsaj 20 let s taistim traktrojem. Pa potem bi te rad videl, ko boš delal 10 ali 20 letno bilanco, kako kislo se boš držal ob spoznanju, koliko kmet dejansko dobi plačano za uro dela. Zakaj potem ne ...prikaži večne bi imel traktorja, ki mu pomaga ohraniti zdravje?

  • Avatar praufo
    praufo 13:23 31.avgust 2016.

    samo to si še pozabil, da za tisto luftanje moraš poznat prave strice, ki ti zrihtajo fajn službico, no pa tudi to si pozabil, da je država po vojni doživljala etnično čiščenje zaradi nemogočih razmer socializma v smislu politične gonje, ...prikaži več mnogo so morali oditi ker so bili povsem naveličani in izmučeni od gonje, med njimi mnogo možgančkov, danes je pa preprosto nemogoče dobit normalno službo, zato je spet ogromno migracij, ostaja pa pofl in ter malo starejši, torej po eni strani mnogo brezposelnih, med zaposlenimi pa mnogo, mnogo nesposobnega, bo pa še slabše z migracijo zapečenih, no to je pa že globalni načrt etničnega čiščenja

  • Avatar praufo
    praufo 08:47 31.avgust 2016.

    dobr si napisal, žal je tako ali pa še slabše, ampak žal se pa tudi nič ne spremeni