Slovenija
24 ogledov

Sneženje zajelo vso državo

Sneg v Ribnici
1/25
Bralec Gregor
Sneženje je zajelo domala vso državo, najmočnejše je na jugu in osrednjem delu. Na cestah večje težave.

Sneži po večjem delu države. Na Primorskem se krepi burja, ki bo gradila snežne nanose in zamete.

Previdno na cesti!

Iz prometa izločajo tovornjake, ponekod je že prišlo do prometnih nesreč – aktualne podatke najdete na tej strani.

Primorsko avtocesto pa so morali po podatkih PiC-a zaradi sneženja, burje, snežnih nanosov in zdrsov vozil zapreti Nanosom in Senožečami v obe smeri. Promet so preusmerili na vzporedno regionalno cesto.

V nedeljo bo še oblačno. Predvsem v zahodni in osrednji Sloveniji se bodo še pojavljale padavine. Po nižinah Primorske bo deževalo, tudi v vzhodni Sloveniji bo sneg ponekod prehajal v dež. Burja bo ponehala. Najnižje jutranje temperature bodo od -4 do -1, na Primorskem do okoli 3, najvišje dnevne od 0 do 3, na Primorskem do 9 stopinj C.

Na Kočevskem že 95 cm snega

Kot je dopoldan povedal dežurni meteorolog na Arsu Benedikt Strajnar, je snežna odeja na Kočevskem debela že 95 cm, drugo pa od 40 do 60 cm. "V Ljubljani je snega okoli 40 centimetrov, na Dolenjskem 60, proti vzhodu ga je okoli 40 cm, na severovzhodu Slovenije malo manj, tam ga je okoli 30 centimetrov,'' pravi Strajnar.

Največ snega lahko v večernih urah pričakujete vsi, ki živite v pasu Primorska - Notranjska - Kočevsko. Po besedah Strajnarja lahko tukaj zapade od 25 do 40 cm, drugod pa od 15 do 25 cm.

Jutri naj bi se sneženje umirjalo. Snežilo še bo, a večjih količin ni za pričakovati. "Mogoče kak centimeter, v hribovitem svetu do 10 cm," pravi Strajnar.

V prihodnjem tednu padavin predvidoma ne bo. "Edina možnost je v sredo, ko pa bi lahko rahlo deževalo po nižinah. Sneženja ni pričakovati, je pa zaloge na tleh gotovo dovolj vsaj za še preostanek zimskih počitnic," je še dodal Strajnar.

Burja in sneženje = slabe razmere na cestah

Na Primorskem se bo okrepila burja, ki bo po besedah Strajnarja dosegala hitrost tudi do 120 km/h. Veter bo v višjih delih Primorske gradil snežne zamete. In ravno zaradi te kombinacije snega in vetra bodo razmere na primorskih cestah slabe, pravi Strajnar.

Kašno je bilo stanje na cesta preteklo noč, preberite v članku Plužili celo noč.

V polni pripravljenosti

Z Darsa so sporočili, da so tudi na današnje razmere pripravljeni. V delo bodo vključili vse razpoložljive plužne skupine, ki bodo še pred sneženjem začele s preventivnim posipanjem vozišč. V tej zimi so za posipanje vozišč porabili že okoli 30.000 ton soli, po današnji akciji pa se bo številka povzpela na 33.000. Na avtocestah in hitrih cestah bo po potrebi vseh 53 plužnih skupin in 22 enot, so sporočili z Darsa.

Voznikom – zlasti tistim, ki bi uporabili primorsko avtocesto – svetujejo, naj se na pot odpravijo, če če je to res nujno, sicer je bolje, da odhod preložijo.

"Vozniki lahko pričakujejo nevšečnosti v prometu, zelo počasen promet, zastoje, izločanje tovornih vozil in daljše potovalne čase. Vožnjo prilagodite razmeram na cesti ter se na pot ne odpravljajte, če to zares ni potrebno in pa brez potrebne zimske opreme," pa so zapisali na Prometno-informacijskem centru za državne ceste.

Komentarjev 7
  • Scott 21:53 23.februar 2013.

    Po vsej državi močno sneži, kriv pa verjetno Gospod JANEZ JANŠA ?

  • Scott 21:52 23.februar 2013.

    Tam od koder prihaja žal dvojine ne poznajo.

  • kreten 20:10 23.februar 2013.

    murderone,prasec rdeci,tako se ne govori eni dami,sram te je lahko