Slovenija
9 ogledov

S spremembami proti propadu

Danilo Turk IFP 080509 Žurnal24 main
Predsednik države Danilo Türk je predlagal začetek razprave o ustavnih spremembah. Večina naslovnikov pobude se je nanjo odzvala pozitivno.

Predsednik Türk je v pismu, ki ga je naslovil na predsednika parlamenta, vlade in parlamentarne stranke, izpostavil zamisli akademika Tineta Hribarja. Ta je na začetku lanskega leta predlagal pripravo izhodišč za ustavne spremembe, ki bi posodobile našo ustavno ureditev in jih poimenoval Ustava za 21. stoletje.

Türk je opozoril tudi zamisel Janeza Janše, ki je na nedavnem kongresu stranke predstavil svoj pogled na potrebne ustavne spremembe, za katero predsednik republike meni, da si zasluži pozornost.

Pavel Gantar © Žurnal24

 
Gantar: Ne bi odstopal od izhodišč
Predsednik DZ Pavel Gantar meni, da je pobuda koristna, in sicer predvsem zato, da se razčistijo določeni konceptualni pogledi v zvezi s prihodnjo ustavo in mogočimi ustavnimi spremembami. Po njegovih besedah  je razmislek na akademski ravni lahko zelo širok, na ravni konceptualnega premisleka pa od temeljnih izhodišč slovenske ustave ne bi odstopali.

DZ ima že ustanovljeno ustavno komisijo, ki pa bo obravnavala že vložene predloge za spremembo ustave. Pričakuje, da bo s strani vlade prišel predlog o spremembi ustave glede položaja ustavnega sodišča, medtem ko drugih pobud v tem trenutku ne vidi na obzorju.

Janez Janša © Žurnal24

 
Janša: Prevzemanje zamisli
Predsednik SDS Janez Janša je na novinarski konferenci pozdravil pobudo glede ustavnih sprememb. Po Janševih besedah je Türk tako "na neki način podprl pobude za razpravo o ustavnih spremembah" s strani SDS.

Pojasnil je, da družba in država, ki se ne znata pripraviti na spremembe, začneta propadati. Prepričan je, da bo v naslednjih mesecih organiziranih več produktivnih razprav, pri katerih bodo v SDS z veseljem sodelovali ne glede na to, kdo jih bo organiziral.

 
 

Veseli me, da se predsednik republike pobud za ustavne spremembe ne loteva s tresočo roko.

Janez Janša, predsednik SDS

 
Po Janševih besedah se tudi uresničuje njegova napoved s strankinega kongresa, ko "sem dejal, da bo najprej prišlo do poskusov smešenja, to se je dogajalo, potem do ostre kritike, tudi to se je dogajalo – žal je bila ta kritika v glavnem neargumentirana , in da bo na koncu prišlo do tega, da bodo poskušali del prevzeti. Tudi do tega je prišlo."


Patrick Vlačič © Žurnal24

 
Vlačič: Širok konsenz
"S spremembami ustave se absolutno ne mudi in jih je treba sprejemati le, če so te nujno potrebne,"
je v odzivu na pobudo predsednika republike Danila Türka dejal namestnik predsednika SD Patrick Vlačič .

Ob tem je dodal, da je široka razprava o ustavnih spremembah vedno dobrodošla. "O takih spremembah mora obstajati širok družbeni konsenz. A če se razprava o ustavi že odpre, potem naj se odpre na široko, da vidimo, kaj se je v naši družbi spremenilo, kaj je v ustavi ustrezno in kaj ne. Ne pa nekih parcialnih rešitev," pravi namestnik predsednika SD.

Gregor Golobič © Žurnal24

 
Golobič: Brez strankarskega prestiža
Predsednik Zaresa Gregor Golobič je pozdravil pobudo predsednika za razpravo o ustavnih spremembah. Predlog po njegovem odpira možnost za strokovno razpravo, razbremenjeno strankarsko prestižnih vidikov.

Sam se strinja s premislekom o referendumski ureditvi, poenostavitvi razpisa predčasnih volitev in glede ustavnih sodnikov.

Katarina Kresal © Žurnal24

 
Kresal: Pripravljamo predloge
"V LDS cenimo prizadevanja za krepitev pravne države, ki so povezana s pobudo predsednika republike glede razmisleka o morebitnih ustavnih spremembah. Ministrstvo za pravosodje že pripravlja – tudi na podlagi predloga predsednika
predlog sprememb glede ustavnega sodišča," je v izjavi za javnost zapisala predsednica LDS Katarina Kresal .

 

Radovan Žerjav © Žurnal24

 

Žerjav: So spremembe nujne?

Predsednik SLS Radovan Žerjav se v zvezi s pobudo predsednika republike Danila Türka za razpravo o ustavnih spremembah sprašuje, "ali so spremembe ustave v tem trenutku res tako zelo nujne" .

Po njegovem mnenju je namreč zdaj najpomembneje iskati učinkovite odgovore na zaostrene ekonomske okoliščine.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.