Slovenija
13883 ogledov

Nov predlog, toliko bi plačevali namesto dopolnilnega zavarovanja

vzajemna Boštjan Tacol
Poslanci odbora za zdravje so po 15-ih letih podprli ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki bi ga zamenjali z obvezno pavšalno dajatvijo v višini 29 evrov, nato pa z dajatvijo glede na dohodek. Predlogi strank, kako ga ukiniti, kar dežujejo.

Poslanci odbora za zdravje so včeraj podprli ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki je bilo doslej sicer neobvezno, vendar nujno, saj se s premijami, ki jih zberejo zdravstvene zavarovalnice, krijejo stroški zdravljenja, ki krije doplačila do polne vrednosti posameznih zdravstvenih ali zobozdravstvenih storitev v višini od 5 do 90 odstotkov.

Prvi korak: vsi 29 evrov

Poslanci so sicer obravnavali predlog Levice, ki je predvidela ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in prenos tega stroška na prispevne stopnje za obvezno zdravstveno zavarovanje in kapitalske dohodke, vendar so na koncu potrdili predlog zakona z dopolnili, ki jih je predvidela koalicija.

Zaradi dopolnil koalicije pa bomo zavarovanci, če bo zakon sprejet, v prvem koraku še plačevali premijo zdravstvenega zavarovanja, ki bi znašala 29 evrov, vendar bo plačevanje takoimenovanega pavšalnega prispevka obvezno, pobirale pa ga ne bodo več zavarovalnice Vzajemna, Triglav in Adriatic pač pa ZZZS. 

Dopolnila koalicije so podprli tudi v Levici, saj, kot je pojasnil Luka Mesec, V Levici želijo, da vsebina zakona ostane odprta in lahko v naslednjih tednih in mesecih najdejo boljše rešitve. Ne zakonskega predloga, ne dopolnil, niso podprli v DeSusu. 

Drugo korak: Solidarnostna lestvica

V drugem koraku ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja bi zavarovanci prispevke za zdravstvo plačevali po solidarnostni lestvici. Svoj predlog je včeraj predstavila stranka SD, ki je predvidela, da bi glede na dohodke, plačevali od 10 do 150 evrov obvezne dajatve.

 | Avtor: SD SD

"Progresivna lestvica ne more biti narejena tako zelo na hitro"

Vendar pa poslanci dopolnila SD včeraj niso sprejeli. "Vsi se nagibamo k progresivni in solidarnosti lestvici, ampak to lestvico moramo uskladiti skupaj, ne more je pripraviti zgolj ena stranka, tako zelo na hitro, ad hoc," je menila Mojca Žnidarič (SMC). Po besedah Jerce Korče (LMŠ) je predlog SD lahko prvi predlog za pogovor.

Parlamentarna zakonodajno-pravna služba je sicer opozorila, da so poslanci s sprejetimi dopolnili uvedli popolnoma drugačen koncept, kot ga je v osnovnem predlogu zakona predvidela Levica.  Služba pa je imela pomisleke tudi glede same jasnosti predvidenih zakonskih rešitev.

 

Komentarjev 13
  • Naklonsky 19:01 28.november 2019.

    Blagor revnim - več jim daješ, bolj so revni.

  • stinger 08:51 28.november 2019.

    najprej naj naredijo red v zdravstveni blagajni, potem pa naj se gredo še reforme. Kdor dvomi v to naj si pogleda Tarčo na TV Slo 1...

  • puys 08:35 28.november 2019.

    Kako progresivno neki, komunizma je konec. Za enako storitev moramo vsi enako plačati.