Slovenija
16 ogledov

S taksijem po nakupih

Pred kratkim sta v strogem mestnem jedru zaprli vrata še dve večji trgovini, to Žurnal24 main
Mestno jedro. Trgovine se zapirajo, po nakupih morajo na obrobje mesta.
30 taksistov je v Celju vsak dan na voljo meščanom in turistom, ki pa ljudi vozijo v glavnem izven mesta.

“Poleti nisem bila veliko v mestu, žalostna pa sem ugotovila, da sta v tem času zaprli vrata dve trgovini. Medtem ko imamo tam kar dve veliki drogeriji, ki sta tako rekoč sosedi, ne moremo nikjer kupiti sesalnika za prah, kaj šele pest žebljev,” pove Nina Koseski, ki vsak dan na poti v službo in iz nje prepešači mestno jedro in zanj opaža, da umira na obroke.

Trgovine so na obrobju
“Najživahneje je dopoldne, ko mesto napolnijo šolarji, dijaki in študentje; popoldne je mrtvilo,” nam prizna natakarica v eni izmed manjših kavarn, starejša Celjanka pa nam zaupa: “Vse večje trgovine so na obrobju mesta, zato mi ne preostane drugega, kot da se nekajkrat na mesec odpravim tja. Peš ne moreš, ker so trgovski centri oddaljeni nekaj kilometrov, mestnih avtobusov pa ni. Če kupim kaj več, grem najraje s taksijem, vendar ta ni poceni.”

Mestnih avtobusov ni
Ker mestnih avtobusov ni, posel cveti taksistom. “Do trgovskih centrov vozimo precej. Vožnja v eno smer stane dva evra in pol, kar pomeni pet evrov v obe smeri. Dolžina vožnje pa je odvisna od gneče na cesti; traja lahko tudi 20 minut,” nam pove taksist Viki Ašič in pripomni, da bi se Celje lahko zgledovalo po Velenju, kjer so uvedli brezplačnega “lokalca”.

Kako bi županski kandidati zadržali trgovce v mestnem jedru?

Zdajšnji župan Bojan Šrot je že večkrat poudaril, da je načrt za prenovo mestnega jedra pripravljen in da bo obnova trajala nekaj let. Med drugim je potrebna zamenjava tlakovcev.

Branko Lobnikar (SD): S spodbudo občine, pametno prometno ureditvijo, organizacijo družabnih dogodkov in okoljsko urejenim mestnim jedrom.
Bojan Šrot (SLS):
Z urejenim mestnim jedrom, parkirnimi površinami in izvirno ponudbo po zmernih cenah.
Jana Govc Eržen (LDS):
Obnovljen videz mestnega jedra bi pritegnil obiskovalce in kupce, s tem pa bi zadržali tudi trgovce.
Andreja Rihter (SD): Preprosto: trgovci potrebujejo kupce, ti pa potrebujejo še dober kulturni, športni in animacijski program.
Janko Požežnik (SDS): Najprej bi poskušal ugotoviti, kaj je vzrok, da se trgovci selijo iz mesta. Verjetno pa so ti različni, zato enotne rešitve najbrž ni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.