Slovenija
8645 ogledov

Hrvaška spremenila pravila, na meji gneča

Digitalno covid potrdilo Profimedia
V Evropski uniji je v veljavo stopilo digitalno covidno potrdilo (DCP). Potrdilo naj bi olajšalo prost pretok ljudi znotraj EU.

V Evropski uniji danes v veljavo stopa digitalno covidno potrdilo (DCP), ki so ga v Sloveniji začeli testirati prejšnji teden, sedaj pa bo zaživelo v polni obliki. Potrdilo ni potovalni dokument, bo pa od danes olajšalo prečkanje mej, saj bodo lahko s pomočjo kode QR pristojni hitro ugotovili, ali posameznik izpolnjuje pogoje za vstop v državo. V veljavi bo leto dni in sicer v vseh državah članicah EU ter Lihtenštajnu, Švici, Islandiji in na Norveškem.

Digitalno covidno potrdilo je na voljo v digitalni obliki na telefonu in papirnati obliki. Na potrdilu je poleg imena in priimka, datuma rojstva, datuma izdaje in unikatnega identifikatorja še informacija o tem, ali je oseba covid-19 prebolela, je cepljena proti bolezni ali ima negativen izvid na novi koronavirus. Pristojni ob skeniranju kode preverijo veljavnost in pristnost potrdila. Potrdilo bodo tako v nekaterih državah članicah uporabili tudi kot dokazilo PCT za nočitve v hotelih, večerje v restavracijah in obiske dogodkov. Med drugim so se za to možnost odločili v Avstriji in pri nas.

V Sloveniji je DCP na voljo tako v papirni različici kot tudi v digitalni obliki na portalu zVem, kmalu pa bo na voljo tudi posebna aplikacija. DCP izdaja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Potrdilo velja le toliko časa, kolikor je veljaven epidemiološki status osebe. V primeru prebolevnika je to pol leta po prebolelem covidu-19, v primeru testiranih pa toliko časa, kolikor je veljaven test. Če bodo morali potniki pred vrnitvijo v domovino opraviti testiranje, bo DCP izdala država članica, kjer je bilo testiranje opravljeno. Potrdilo bo vezano na enega državljana, tako da bodo v primeru potovanja družine otroci potrebovali svoje.

Na meji s Hrvaško kolone

Na Hrvaškem je od polnoči omogočen vstop v državo brez dodatnih epidemioloških pogojev vsem imetnikom evropskih digitalnih covidnih potrdil, kar je v skladu z odločitvami Bruslja o uveljavitvi covidnih potrdil na ravni Evropske unije. Imetniki potrdil se bodo na Hrvaškem lahko udeležili tudi prireditev z neomejenim številom udeležencev.

Vendar pa na hrvaško-slovenski meji stvari ne tečejo tako gladko, kot bi si želeli. S tem, ko je Hrvaška zvedal zeleno digitalno potrdilo skladno z uredbo EU, "držav ne delijo več po barvah, ampak za vstop zahtevajo ali zeleno digitalno potrdilo ali pa drugo dokazilo o cepljenju ali prebolelosti oz. negativni test (HAG ali PCR). Od danes naprej morajo državljani Slovenije in tudi ostalih držav, ki so na zelenem seznamu, za vstop v Hrvaško imeti eno od opisanih potrdil. Vstop v Hrvaško brez dokazil, kot je še veljalo do včeraj, ni več mogoč, zaradi česar na mejnih prehodih nastajajo kolone," so sporočili s PU Celje. 

Po podatkih prometno-informacijskega centra je na podravski avtocesti ob 9.05 zastoj osebnih vozil pred mejnim prehodom Gruškovje proti Hrvaški dolg približno 4 kilometre. Za izstop iz Slovenije se do eno uro čaka tudi na mejnih prehodih Dobovec, Jelšane, Obrežje in Petišovci. 

Hrvaška covid-19 Svet Ti ukrepi po novem veljajo na Hrvaškem

Hrvaška v celoti zelena

Slovenska vlada je na sredini seji izdala odlok, s katerim je prišlo do sprememb na seznamu držav. Odlok bo začel veljati v soboto, 3. julija in bo veljal do vključno 11. julija. V celoti zeleni sta po novem Hrvaška in Nemčija. Na zelenem seznamu sta tudi Švica in Črna gora. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • pravičnik77 16:10 01.julij 2021.

    hrvaški strel v lastno koleno... bomo pač 1x na leto tam, namesto skor vsak vikend. glede na pogoje v SLO tudi tam ne bomo dopustoval, tako da bo ostal denar v denarnici

  • popokatopetl 10:37 01.julij 2021.

    "Vstop v Hrvaško brez dokazil, kot je še veljalo do včeraj, ni več mogoč, zaradi česar na mejnih prehodih nastajajo kolone" ---- Opažam da je dolžina kolon na HR mejah odvisna izključno od tega, kolk se njihovim carinikom ljubi delat. ...prikaži več Nazadnje niti tja niti nazaj ni bilo dosti kolone, predvsem zato ker skoraj nikomur niso niti pogledali osebne. Kadar se odločijo stavkat pa samo začnejo delat po predpisih tisto kar bi morali ves čas in takoj kolone do nebes :) :) :)

  • popokatopetl 10:32 01.julij 2021.

    "saj bodo lahko s pomočjo kode QR pristojni hitro ugotovili, ali posameznik izpolnjuje pogoje za vstop v državo" ----- Glavni namen te kode je da lahko hitro in učinkovito sledijo posameznike tudi po gostilnah, prireditvah itd, kar z državnimi korona ...prikaži veča aplikacijami ni uspelo. Družba nadzora. Na meji to sicer ni potrebno ker itq lahko skenirajo osebne dokumente.