Zdravje
70571 ogledov

Sprememba glede digitalnih potrdil: Ta novost nastopi 1. julija!

Testiranje na covid-19 Profimedia
Spremembe glede izdaje potrdil o cepljenju in testiranju.

Minister za zdravje Janez Poklukar je včeraj na tiskovni konferenci povedal, da so prejšnji teden začeli z zagonom digitalnega covidnega portdila. Do sobote je bilo s portala zVem prenesenih 21.000 potrdil.

Janez Poklukar Covid-19 Zdravje "Zaradi delte okužbe porasle za 590 odstotkov, pripravljamo se na četrti val"

V poštne nabiralnike bodo v prihodnjih dneh potrdilo dobili vsi polno cepljeni, v nekaj dneh pa še cepljeni z enim odmerkom in prebolevniki.

Po informacijah ministra bo v 14 dneh zaživela tudi posebna aplikacija za pametne telefone, ki bo omogočala dostop do zVem in hranjenje potrdila.

Do digitalnega potrdila tudi v lekarni

Digitalno potrdilo pa bo mogoče natistniti tudi v lekarni. "Potrdila o cepljenju ali testiranju brezplačno izdajajo na cepilnih mestih in točkaz za testiranje," pojasnjuje predsednica Lekarniške zbornice Slovenije Darja Potočnik Benčič. "V večini lekarn bo s četrtkom, 1. julijem, sicer res možno potrdilo natisniti, a bo storitev samoplačniška in namenjena  tistim, ki si potrdila ne morejo natisniti sami." 

V lekarnah državljanom in državljankam svetujejo, da si potrdilo uredijo v centrih, kjer opravijo cepljenje in testiranje, zdaj pa predvsem  počakajo, da ga prejmejo preko navadne pošte na dom. V lekarnah so sicer zaradi tega imeli v zadnjih dneh močno povečan obisk, čeprav potrdil še ni bilo mogoče natisniti.

Povečan obisk, še preden so začeli

Potrdilo je možno dobiti tudi preko spletnega portala zVem z digitalnim podpisom.

Lekarna Ljubljana | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Dodajajo, da imamo v Sloveniji 341 lekarn, ki delujejo skladno z Zakonom o lekarniški dejavnosti na primarni ravni zdravstvene dejavnosti. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 16
  • Avatar MS
    MS 17:38 29.junij 2021.

    Govori se da je naš anticepilski lider JZ expert zaprt!

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 16:57 29.junij 2021.

    Meni pa se zdi, da smo vsi, ki ne verjamemo v teorije zarote od vas anticepilcev ogroženi.

  • Avatar lolekbolek
    lolekbolek 15:19 29.junij 2021.

    Kaj pa zdravi, in tisti, ki se ne bodo cepili? Dobimo vsi po en metek v glavo in potrdilo, da nismo več nevarni FAŠISTIČNEMU sistemu?