Slovenija
8 ogledov

S trebuhom za kruhom

Takole so v Ljutomeru delili rjave mape z odpovedmi delovnega razmerja.
1/36
Žurnal24 main
Ta teden bo brez dela ostalo več kot dva tisoč oseb. Vlada se strinja s stečajem Muralista.

Prag Mure je predzadnjič prestopilo 641 zaposlenih v murskosoboškem in 280 v ljutomerskem obratu Mure, d. d., v stečaju. Čez 15 dni morajo le še dvigniti delovne knjižice. "Vročanje odpovedi je potekalo mirno. Delavci so odpovedi sprejeli dostojanstveno in razumno, a čustveno. Hudo jim je, da se je tako končala njihova delovna pot, po dolgih letih, ki so jih preživeli tu," opisuje Branko Đorđević, stečajni upravitelj Mure, d. d., kjer je delo izgubilo skupaj 942 ljudi.

S trebuhom za kruhom
"Izgubil sem upanje v našo državo. Razmišljam, da bi se z družino odselil v Ameriko, Kanado ali Avstralijo. Že iščem možnosti," pravi Jože Horvat. Prekmurju pa napoveduje žalostno prihodnost: "Zaposlitvene možnosti so slabe. Predvidevam, da bo regija postala kot Bronx, kjer se bodo morali premožnejši ljudje odseliti, saj se bo razširil kriminal."

 

Dokazila o porabi

Odgovor. "Zakon o socialnem varstvu določa, da morajo upravičenci pristojnemu centru za socialno (CSD) v 15 dneh po prejetju pomoči predložiti dokazila, za kaj je ta to porabil. Izredna pomoč je namenjena trenutni socialni stiski, recimo nakupu kurjave, pralnega stroja ... Upoštevati moramo zakon in navodila, ki smo jih prejeli od ministrstva za delo, družino in socialne zadeve," pravi Darja Nadelsberger Bene, direktorica CSD Ormož.

V tem tednu so samo v Muri skupaj odpustili dobrih dva tisoč ljudi. Prijave na zavod za zaposlovanje bodo potekale od 20. oktobra. Delavec Martin Sintič je sicer zaprosil za izredno denarno socialno pomoč, a je jezen: "Je prav, da nam gledajo na bančni račun, koliko smo prihranili? Koliko pa naj prihranim, če dobim 400 evrov na mesec?! Boli me tudi, da moram na center za socialno delo prinesti vse račune, za kaj sem denar porabil."

Tudi Muralist v stečaj
Včeraj je potekal tudi nadzorni svet družbe Mura in partnerji. A prvega nadzornika Matjaža Jauka, kot že ničkolikokrat prej, nismo mogli priklicati. Sicer pa je včeraj vlada podala predhodno soglasje za začetek stečajnega postopka nad invalidskim podjetjem Muralist, ki ima 583 delavcev. Okrožno sodišče v Murski Soboti naj bi danes izdalo sklep o začetku stečajnega postopka.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.