Slovenija
4237 ogledov

Šabeder: Imam vso podporo predsednika vlade

UKCLJ: Aleš Šabeder, Dr. Janez Jazbec in Teodor Žepič V. L. UKCLJ: Aleš Šabeder, Dr. Janez Jazbec, Teodor Žepič
Minister Aleš Šabeder je po današnjem pogovoru s predsednikom vlade Marjanom Šarcem v izjavi novinarjem poudaril, da ima še naprej vso premierjevo podporo.

Minister za zdravje Aleš Šabeder je včerajšnjo odločitev poslancev odbora za zdravstvo, ki so podprli predlog Levice za prenos dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja z dopolnili koalicije, danes označil za del politike.

vzajemna Slovenija Nov predlog, toliko bi plačevali namesto dopolnilnega zavarovanja

Kot je povedal, bodo nadaljevali celovito prenovo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. V zakonu tudi dokončno urejajo solidarnostno lestvico in pa status ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Šabeder predstavil svoj predlog, LMŠ nato pripravil drugega

Šabeder je v začetku novembra koaliciji predstavil svoj predlog za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in uvedbo obvezne pavšalne dajatve, ki bi se stekala na ZZZS. Višina obvezne dajatve bi bila po Šabedrovem predlogu 31 evrov, plačevale bi jo vse poklicne in starostne skupine, ki so že doslej plačevale dopolnilno zdravstveno zavarovanje, dodatno pa bi vključili tudi okoli 100.000 prebivalcev, ki dopolnilnega zavarovanja zdaj ne plačujejo.  

Poslanci odbora za zdravje so včeraj podprli predlog Levice, ki pa so ga z dopolnili koalicije bistveno spremenili. Po tem predlogu bi dopolnilno zdravstveno zavarovanje ukinili v dveh korakih, sprva bi plačevali obvezno dajatev 29 evrov, nato pa bi oblikovali solidarnostno lestvico plačil. 

Šabeder je ob današnjem prihodu na sejo vlade pojasnil, da je bil z odločitvijo LMŠ za vložitev dopolnil k predlogu Levice seznanjen na dan seje odbora. "Bil sem prisoten pri pripravi predloga na dan seje. Dejansko se je predlog pripravljal nekaj ur pred samo sejo odbora za zdravstvo," je povedal minister, ki sicer prihaja iz kvote LMŠ in je na ministrstvu nasledil odstopljenega Sama Fakina. 

"Šlo je za konsenz"

Na vprašanje, ali je temu nasprotoval, saj je le dan pred tem koaliciji predstavil predlog ministrstva za ukinitev dopolnilnega zavarovanja, pa je odgovoril, da je bil to nek konsenz oziroma skupna rešitev, ki bi združevala predlog Levice in predlog koalicije.

Pojasnil je še, da v zadnjih dneh ni bilo dodatnih sestankov glede ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in je prezgodaj govoriti o nadaljnjih korakih. To je namreč stvar politične volje.

Predlog ministrstva, ki predvideva ukinitev dopolnilnega zavarovanja in celotno prenovo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju v dveh stopnjah, bo jutri predstavljen ESS in po tej bodo bodo po ministrih besedah šli naprej.

Minister sicer pripravlja celovit predlog prenove zakona o zdravstvenem varstvo in zdravstvenem zavarovanju. Sredina odločitev odbora je po Šabedrovih navedbah del politične volje, sledi pa celostna prenova zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, kjer bodo uredili solidarnostno lestvico plačevanja zdravstvenega zavarovanja, ki bi ga prenesli na zavod za zdravstveno zavarovanje, ter druge odprte zadeve. Dolgotrajno oskrbo urejajo v ločenem zakonu, a po ministrovih besedah razmišljajo o združitvi obeh dajatev.

Komentarjev 8
  • 893013820ee00f6d7f0f6e7ff02849229c05d5dd 22:38 28.november 2019.

    [ V zakonu tudi dokončno urejajo solidarnostno lestvico in pa status ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. ] Jebeš takšno reformo !!!??? Polhen kufer imam že teh solidarnostnih lestvic, košaric A ... košaric B in sesuvanja javnega zdravstva na obroke.

  • banda 14:24 28.november 2019.

    a se kdo vpraša zakaj 100000 ljudi ne plačuje dodatnega z.

  • Avatar vec
    vec 13:32 28.november 2019.

    Zakaj prelagati na popoldan oz. jutri če to lahko storiš že DANES