Slovenija
12 ogledov

Šahiranje s Petrolom

Petrol je lastnik Istrabenza in Istrabenza Petrola. Igra za prevlado je poker z Žurnal24 main
Nadzorniki Petrola bodo v sredo odločili, koga bodo predlagali za svoje naslednike. O seznamu je v ponedeljek razpravljala komisija nadzornega sveta.

Njegov predsednik Viktor Baraga po seji za nas ni bil dosegljiv. V kratkem bo sklicana skupščina. Mudi se, ker mandat zdajšnjim nadzornikom poteče 5. aprila, skupščina pa mora biti sklicana vsaj 30 dni pred zasedanjem.

Jasno bo šele na skupščini

Ni nujno, da bodo kandidati, ki jih bo predlagal nadzorni svet, izvoljeni. Na skupščini lahko namreč vsak delničar predlaga nasprotni predlog z drugimi imeni, če ima dovolj glasov, pa se glasuje najprej o njegovem predlogu. Izvoljeni so tisti nadzorniki, ki dobijo navadno večino glasov navzočih delničarjev. Država prek Kapitalske družbe, Slovenske odškodninske družbe in državnih podjetij nima večine, Istrabenz skupaj z NFD in Darijem Južno pa tudi ne.

 

Razplet v treh mesecih

Danes. Predvidoma odločitev o preklicu skupščine Istrabenza, na kateri bi Petrol dobil nadzornika.

Jutri. Nadzorni svet Petrola potrdi kandidate za nove nadzornike. Če ne bo preklicana, bo zasedala skupščina Istrabenza.

Kmalu. Objavljen bo sklic skupščine Petrola. Mandat nadzornikom poteče 5. aprila. Redna skupščina Istrabenza je predvidena 28. maja. Dan pozneje poteče mandat nadzornikom Istrabenza.

"Zbirali bomo pooblastila"
"Mogoče je, da bodo imeli na skupščini ključno vlogo mali delničarji, ki imajo skoraj četrtinski delež," ocenjuje predsednik združenja malih delničarjev Kristjan Verbič. Petrolu je že poslal predlog, da bi združenje za Petrol zbiralo pooblastila, če ne bo dogovora, pa se bodo zbiranja pooblastil skoraj gotovo lotili sami.

Preklic brez posledic
Po sestanku z bankirji bo Igor Bavčar najverjetneje preklical skupščino Istrabenza, ki bi morala biti v torek. Za preklic že ima soglasje nadzornikov. Petrol tako najverjetneje, čeprav je tretjinski lastnik Istrabenza že več kot leto in tri mesece, še ne bo dobil svojega nadzornika. "Če skupščino skliče uprava, jo lahko tudi prekliče, razen če je delničar zahteval širitev dnevnega reda," je pojasnil pravnik Borut Bratina. V primeru Istrabenzove skupščine širitve ni bilo. Uprava Petrola je v torek sporočila, da ni seznanjena z vsebino anonimne ovadbe, ki naj bi jo dobilo vrhovno državno tožilstvo. Nanašala naj bi se na prevzem Istrabenza in črnogorskega Montenegro Bonus, so poročale Finance. Prvi mož Petrola Marko Kryžanowski je ni želel komentirati, nekateri pa ocenjujejo, da bi za ovadbo lahko stal Bavčar.

Odstavitev za pol milijona
Viri blizu vlade pravijo, da bo Kryžanowski na položaju najverjetneje dočakal konec mandata, ki se mu izteče decembra prihodnje leto. Razlogov za krivdno razrešitev menda še niso našli, v primeru nekrivdne razrešitve pa naj bi bila njegova odpravnina 24 plač, kar znese pol milijona evrov.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.