Slovenija
7796 ogledov

Saj ni res, pa je: Davkoplačevalci bomo financirali resničnostni šov

Marjan Šarec Epa
Po poročanju Financ bo ministrstvo za obrambo snemalo resničnostni šov Vojak v akciji, ki naj bi nagovarjal mlade k poklicu vojaka.

Prihodnje leto je kljub visoki inflaciji predvidena zamrznitev socialnih transferjev, ker v proračunu vlada ne najde med 50 in 70 milijonov. Za saniranje posledic poplav je vlada uvedla obvezni solidarnostni prispevek - državljani bomo morali zbrati 156 milijonov evrov.

Očitno pa nekaterim vendarle ni treba varčevati. Minister za obrambo Marjan Šarec je že podpisal izbor izvajalca, ki bo "produciral, promoviral in na televiziji z nacionalnim dosegom predvajal dokumentarno resničnostno serijo v desetih delih".

Javno naročilo za resničnostni šov so objavili 31. avgusta, torej nedolgo po poplavah, katerih stroški sanacije so dosegli zgodovinske vrednosti.

Medtem ko naj bi na ministrstvih prav zaradi poplav zategovali pasove in varčevali pri manj pomembnih projektih, so na Morsu tako 16. oktobra izbrali izvajalca, Akademijo Ris, svetovanje. Za njihove storitve bodo plačali 1.949.403 evrov z DDV. Drugo ponudbo, ki je bila precej nižja (777.140 evrov z DDV) so izločili, ker ni imela dovolj referenc in dokazila, da se bo serija prikazovala na televizijskih programih z nacionalnim dosegom oziroma pokritostjo.

Odločitev ministrstva o izboru sicer še ni pravnomočna, pišejo novinarji Financ.

Šlo naj bi za deset oddaj v dolžini 40 do 45 minut, ki jo bodo snemali na lokacijah v upravljanju Morsa, serijo naj bi predvajali septembra, oktobra in novembra 2024.

Zanimivo pa je tudi, da podjetje Akademija Ris (sicer ustanovljeno leta 2007 pod imenom MPL trgovina s plovili) z izjemo prvega leta doslej sploh ni imelo nobenih prihodkov. 30. junija je družbo kupil Luka Zorenč in jo preimenoval v Akademija Ris, bančni račun pa je podjetje odprlo 1. avgusta letos, zgolj mesec dni pred razpisom za snemanje resničnostnega šova. Zorenč je nekdanji specialec, ki je svojo kariero v vojski že predstavil v knjigi Ris. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Luka Zorenč (@zorenc_luka)

dezurni@styria-media.si

Dijaki v srednji šoli Slovenija Metulji obožujejo vojaške vaje. Lokalno prebivalstvo pa precej manj.
Komentarjev 18
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 21:43 18.oktober 2023.

    Ta trenutek pa res ni čas, da na tak način razmetavamo denar. Me zanima če obstaja kakšna projekcija o tem koliko mladih se bo zaradi dotičnega šova odločilo za službo v vojski.

  • Kmodri 21:07 18.oktober 2023.

    Prvi kader: Šarec strelja na Janšo! Zmanjka mu nabojev! Drugi kader: Vrže Šarec puško v koruzo! Tretji kader, preleti Golob! Šarec se ga oprime z obema rokama in poletita v politični sončni zahod, kjer srečno živita do konca svojih dni! ...prikaži več Aja ne bo šlo, ker Tina v popolni bojni opremi z armbrustom sestreli oba!

  • sandi76 19:31 18.oktober 2023.

    Najde se denar za take showe, ni pa denarja za poplave, upokojence.... ?